Lunchen en fälla för många
Maten vi äter mitt på dagen är viktig för hur vi mår. Lunchaptiten avgör ofta vad vi äter senare och hur vi till slut håller vikten.
– En ordentlig lunch gör att man slipper eftermiddagssvackan och kan äta balanserat över hela dagen, säger dietisten Angelica Johansson.
Alla behöver äta lunch, och de flesta har en begränsad tid på sig att äta. Det kan handla om stressiga dagar på jobbet eller stök med familjen som gör att det måste gå snabbt och vara enkelt att äta lunch.
Dietist Angelica Johansson på dietistmottagningen i Mariehamn arbetar med kostbehandling av många sjukdomar. Hon stöter på många myter om lunchätandet hos sina patienter.
– Många som vill minska sin vikt, särskilt kvinnor, försöker hålla igen till lunch och äter alldeles för lite. Framåt eftermiddagen och kvällen drabbas de av avgrundshunger och äter istället alldeles för mycket. En ordentlig lunch gör att man slipper eftermiddagssvackan och kan äta balanserat över hela dagen, säger Johansson.
En annan vanlig missuppfattning är att man inte behöver äta två varma mål mat om dagen. Det är mycket individuellt hur ofta man ska äta för att må som bäst.
Med män är det ibland tvärtom, även om Angelica Johansson inte har några vetenskapliga siffror att gå efter utan erfarenheter av patienter.
– Karlar är kanske mindre rädda för att äta en stadig lunch, och då finns istället risken att man äter för mycket till lunch, enligt Johansson.
Varierande energivärden
Angelica Johansson tittar närmare på fem färdiglagade lunchalternativ. Det är en fryst ostschnitzel, ett magert fryst alternativ med kyckling, en färsk potatissallad med rostbiff, en fryst låda med thaimat och en likaså fryst ostpaj.
Ostschnitzeln får plus för grönsakerna vid sidan av. Den innehåller heller inte extremt mycket energi för att vara färdigmat, så den skulle i det avseendet egentligen uppfylla kraven för att vara märkt med den svenska nyckelhålsmärkningen. Nu har den ändå inte något nyckelhål på förpackningen.
– Antagligen beror det på att den innehåller för mycket fett från såsen, säger Johansson.
Det magrare alternativet från ett känt bantarmärke innehåller väldigt lite energi för att vara en lunch.
– Det är just en sådan sak som kan bli en fälla till senare på dagen, enligt Johansson.
På förpackningen finns en ruta som informerar om att produkten täcker 17% av det dagliga energibehovet.
– Här ska man vara noga med att kontrollera portionsstorleken. Det är ofta så att värdet är uträknat per portion, inte per hur mycket som faktiskt är i förpackningen, tipsar Angelica Johansson.
Läs mer i papperstidningen!