DELA

Mat för och tillsammans med barn

Då min son för första gången penslade bullar var han nio månader. Ända sedan han kunde sitta har han deltagit i matlagningen. Att göra mat tillsammans med barn är inte ett problem, något som den uppsjö av kokböcker för barn verkar antyda. Att göra mat tillsammans med barn är den roligaste händelsen på hela dagen.
I dag satsar Matrutan på vettiga recept för barn och tillsammans med barn. Ketchupen är bannlyst.
Jag står inte i köket en halvtimme inför varje måltid, köper inte ekologiska grönsaker och sätter en förmögenhet på bra råvaror för att maten jag gör skall dränkas i ketchup. Jag använder inte själv ketchup på den mat jag äter, varför skulle då mitt barn äta smörjan?
Då man gör mat tillsammans med sitt barn väcks förstås barnets intresse för mat. Aha, är det här en champinjon, liksom. Eftersom jag själv är en ganska klottig människa är röran barnet ställer till marginell, men självklart skall man räkna med att matlagningen blir mer kaosartat då barnet/barnen är med. Å andra sidan; när man väl vant sig vid att alltid diska eller plocka undan direkt man använt något blir det inte så råddigt i slutet.


Frysta bananer
Röra, mixa och vispa är min sons favoritsysselsättning just nu. På den senaste tiden har jag visserligen börjat tvivla på hans motiv eftersom han är snabb med att slicka visparna och provsmaka varje ingrediens. Vid det här laget vet att han att lök inte är någon höjdare rå och att champinjon kan vara ganska slimmig.
I vanliga fall äter sonen, 1 år och 9 månader, havregrynsgröt till frukost. I frysen förvarar jag en burk med skivad banan. Man kan ta fram några skivor i gången och sätta i gröten, då blir gröten både sötare och svalare. En del lyxigare morgnar kokar jag polentagröt. Polenta är majsgryn som liknar mannagrynsgröt i smak och konsistens då det kokas med mjölk. Gröten blir alldeles sammetslen och är mycket god med till exempel hallon. Polentagryn finns vanligen på hälsohyllan i butiken, läs på förpackningen hur du gör gröten.


Frikadellfröjd
Köttbullar är en barnfavorit men tar länge att steka och mina köttbullar blir aldrig runda, de liknar med tefat. För att få rätt 40-tals husmoderskänsla över mina köttbullar gör jag istället den italienska varianten frikadeller.
Blanda malet kött med kryddor, till exempel chilipulver, salt, peppar och oregano. Rör ordentligt. Koka upp en ganska stor kastrull med vatten och häll i några matskeder köttfond (eller en buljongtärning) i vattnet då det kokar. Rulla små trinda bullar av köttsmeten och sänk ner dem i vattnet. Det går att koka ganska många på en gång. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
Frikadellerna går bra att blanda i tomatsås eller frysa in, redo att tas fram vart efter.


Dansande purjolökar
Drivor av kokböcker har kommit ut de senaste åren, och kokböcker för barn verkar följa samma explosionstrend. Många är ganska röriga i sitt upplägg, med flygande decilitersmått och dansande purjolökar som yr runt recepten. En del är rediga och innehåller till och med vegetariska recept. I många av böckerna verkar det som om pastasåser, mackor med röror och chokladbollar är vad barn skall leva på, medan de nyare böckerna satsat på ganska avancerade ingredienser i enkla recept. Det är bra.
I Pettsons och Findus kokbok hittade jag en favorit från min egen barndom. Raggmunkssmeten är också litterär eftersom Emils pappa i ett skede fick en sådan över huvudet.
Raggmunkar
2 dl vetemjöl
1½ tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 stora vinterpotatisar
smör
Skala och riv potatisen grovt. Blanda en smet av alla ingredienser och stek skedvis som om du skulle steka plättar. Servera med lingonsylt.


Glass i ugn
Mina föräldrar gjorde ofta Glace au four till efterrätt, uppväxt på 80-talet som jag är var det väldigt exotiskt. Efter ett tag kallade vi kort och gott rätten för ”glass och får”, först som vuxen begrep jag att efterrättens namn betydde glass i ugn. Jag trodde länge att den hade något med får att göra.
Efterrätten är fortfarande exotisk och det fascinerar alla, stora som små, att man kan ha glassen i ugnen utan att den smälter.
Glass i ugn (glace au four)
1 färdig sockerkaksbotten,
1/2 liter vaniljglass
3 äggvitor
3/4 dl strösocker
2 msk flagad mandel
sås:
250 g frysta hallon
1-2 msk florsocker
Värm hallonen i en kastrull med florsockret. Passera dem genom en sil.
Sätt ugnen på 275 grader. Skär till en rektangel av sockerkaksbottnen som är lika stor som glasspaketet. Lägg botten på ett ugnssäkert fat. Vispa vitorna med lite socker till ett fast skum. Tillsätt resten av sockret i omgångar och fortsätt vispa tills marängen är styv och blank.
Lägg glassblocket, taget direkt ur frysen, på sockerkaksbottnen och täck med marängsmet. Strö mandel över och sätt in fatet ganska högt upp i ugnen i 3-4 minuter. Marängen ska få lite färg. Servera med hallonsåsen. Man kan också lägga bär ovanpå kakbottnen, under glassen.