DELA

Nordisk inspiration på kulinariskt tävling

Restaurangtävlingen Cup culinaire pågår i hotell- och restaurangskolan. Besökaren möts av bord uppdukade till fest och ett myller av finklädda servitörer, kockar, domare och lärare.
–Det är ingen kunskapsmässig skillnad mellan studerande från Sverige och Åland, säger domaren Rickard Magnusson (bilden).
Efter att studerande vid Ålands hotell- och restaurangskola ifjol tagit hem segern i både köks- och serveringstävlingen står man i år som arrangör för restaurangtävlingen Cup culinaire junior.
Cupen pågår under två dagar, tisdag och onsdag, och det hålls totalt fem olika tävlingar. När Nyan hälsar på under onsdagseftermiddagen pågår febril aktivitet i skolan.


Dukningar visas upp
På övervåningen bedöms showbord på temat Norden. Flera av borden är uppdukade i ljusa och vårinspirerade färger och pryds av bland annat stenar, primörer och små fyrar.
De tävlande, som alltså är hotell- och restaurangstuderande från Åland och flera skolor i Sverige, tävlar även i servering och dekantering. Nytt för i år är en tävling i drinkkomposition.


Pannacotta med gelé
De åländska kocklagen tävlade redan på tisdagen, men mitt i förberedelserna är Emilie Eriksson från St. Görans gymnasium i Sverige. Hon ansvarar för desserterna i sitt lag och smörjer ivrigt pannacottaformar. Det ska serveras vitchokladpannacotta täckt med chiligelé och kokosflarn med lingongazpacho. Lingon är en av de ingredienser som måste ingå i tävlingens maträtter, vid sidan av gös och fläskkött.
– Det är lite nervöst nu innan det sätter igång på riktigt, säger hon.


Tränat i månader
Tillsammans med sina tre lagkamrater och skolans lärare har hon planerat recept och förberett sig inför tävlingen i flera månader.
– Vi har provlagat åtta gånger, berättar Frida Björnänge, som förbereder inför huvudrätten tillsammans med Sara Björling.
– Det ger bra erfarenhet att tävla och det är roligt, säger Sara.


Nöjd domare
Varje tävling bedöms av en grupp erfarna domare, både från Åland och utifrån. En av dem är Rickard Magnusson, bosatt på Öland och med stor erfarenhet från restaurangbranschen. Det är andra året han dömer i Cup culinaires serveringstävling.
– Vi ser på hur servitörerna uppträder, att de är snygg och prydliga, serverar elegant och ser till att gästerna trivs och har det bra, säger han.
Servitörerna får även tranchera, skära upp kött, eller flambera vid bordet och rekommendera drycker till maten som kockarna lagat.
Är det någon skillnad mellan åländska och svenska servitörsstuderande?
– Det finns ingen kunskapsmässig skillnad, men ålänningarna är lite mer blyga och tillbakadragna. Men det tror jag är ett nationellt särdrag, säger Rickard Magnusson med ett leende.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax

tfn 528 463