Nytt och gammalt av krusbär
Krusbär fanns, och finns, i alla gamla trädgårdar. Men hur är det i dag? Håller krusbären på att bli en bortglömd delikatess?
Blott Sverige svenska krusbär har, skrev Carl Jonas Love Almqvist (1793 – 1866), och uttrycket används om överdriven och kanske något naiv uppskattning av det som har med den egna gruppen att göra, såsom egenskaper eller produkter.
Enligt den definitionen i Wikipedia kunde man ta till bildlika ”åländska krusbär” då och då. Men i dag handlar det om äkta vara.
Grannfrun knackade på i tisdags, när jag kokade kräftskal till fond, och hade med sig fem påsar nyplockade, vackert förpackade krusbär.
– Du kan väl göra någonting av de här. Jag har inte rum för allt, sade hon glatt.
Gammaldags, röda krusbär som är så goda. Men vad gör man av dem? I min barndom blev det oftast vackert röd saft av de bär som vi barn inte hann äta upp.
Saft görs fortfarande liksom sylt och marmelad. Men det finns också litet modernare recept på nätet. Till exempel inlagda krusbär och chutney, lämpliga som tillbehör till olika slags kötträtter. I bägge de här fallen säger receptet gröna krusbär, antagligen för att de är större och lättare att hantera. men jag tänker i alla fall prova med röda!
Inlagda krusbär
Salladskrusbär, som passar till vilt, fågel och stekt kött
1 liter mogna gröna krusbär
3 dl socker
7,5 dl vinättika
4 kryddnejlikor
Snoppa krusbären och rulla dem över ett rivjärn så att de blir naggade. Blanda lagen och låt den koka upp. Lägg i krusbären och låt dem sakta koka på svag värme 5-10 min – tills de är mjuka. Skaka grytan då och då. Dra grytan från plattan och skumma.
Ös upp salladen på glasburkar med sin lag. Tillslut, förvara svalt.
Krusbärschutney
1,5 liter krusbär (gröna och omogna)
3 gröna tomater
1 gul lök
4 dl farinsocker el. råsocker
1 tsk salt
2 tsk ingefära
8 kryddnejlikor
3 dl vinättika
Snoppa krusbären och skölj dem om så behövs. Doppa tomaterna i hett vatten och ta bort skalet samt dela dem i mindre bitar. Skala och hacka löken.
Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka sakta utan lock i ca 1 timme.
Häll upp i varma, väl rengjorda burkar och förslut genast. Locket ska tåla syra! Förvaras svalt.
Chutneyn är god till skinkstek, fläskkotlett och liknande.
Om man vill göra någonting på färska bär, annat än äta direkt från busken, så är kräm både nostalgiskt och gott.
Krusbärskräm
0,5 liter krusbär, halvmogna går bra
5 dl vatten
1 dl socker
2 msk potatismjöl
Snoppa krusbären och lägg dem i kokande vatten. Låt dem koka någon minut innan sockret tillsättes.
Koka på svag värme tills bären är mjuka. Tag av grytan. Tillsätt potatismjölet (utrört i litet kallt vatten). Ge krämen ett snabbt uppkok, bara så det bubblar ett par gånger. Om krämen får koka blir den tunn.
Häll i en skål och strö litet socker över ytan så bildas det inte skinn.
Servera ljummen eller kall med gräddmjölk. Söta skorpor passar bra till krämen.
Krusbärssaft
Den som har mycket krusbär kan prova på att göra saft. Enklast sker det i en saft-maja, men silduk fungerar också. Först ett basrecept, sedan ett ur Allt om Mat för den som har mynta i trädgården.
1 kg krusbär
4 dl vatten
500-600 g socker per liter saft
Skölj bären och låt dem rinna av. De behöver inte snoppas. Lägg dem i en stor gryta och häll på vattnet. Koka under lock i 20 min.
Mosa bären mot kastrullens sida med en hålslev eller sked. Sila bären i silställning. Mät upp mängden saft och räkna ut sockermängden. Blanda socker och saft och koka långsamt i ca 10 min. Ta grytan av värmen och ta bort skummet med hålslev. Häll upp saften på helt rena och varma flaskor och förslut väl.
Krusbärssaft med mynta
Ett recept från Allt om mat
2 l krusbär
6 dl vatten
4 dl myntablad, löst packade
6 dl strösocker
Krusbären bör vara mogna annars kan det bildas gelé i flaskan.
Lägg krusbär, vatten och mynta i en kastrull. Låt koka ca 10 minuter. Mosa bären mot kanten med en mosstöt.
Häll upp bärmassan i en silduk och låt rinna av. Häll sedan tillbaka saften i en rengjord kastrull. Rör ner sockret under omrörning. Låt koka ca 5 minuter och skumma av. Fyll upp saften i väl rengjorda varma flaskor och sätt på korken.
Förvara svalt.