DELA

Skördetid är bästa tiden

    Vår och sommar i all ära, men det är nu belöningen kommer. Belöningen för våra omsorger om tomater, squash och annat som frodas i trädgårdar och växthus.
    Ät så mycket ni hinner och lägg in resten. Det är långt till nästa höst.
    Paprikorna blev inte så många i år. De, några gurkor och en del av tomaterna har blivit gazpacho. Men i ärlighetens namn föredrar jag att köpa sopptomaterna och äta mina egna som de är, i tjocka skivor på fullkornsbröd. Eller skivade som sallad, varvade med ost.
    Närmast ser jag fram emot de stekta gröna, som passar så bra med kokt, rött ris . Och squashen, som det lätt blir för mycket av, den kan läggas in och ätas som sallad. Värt att pröva.


    Marinerad squash
    2-3 stora squash, gröna eller gula
    2 tsk salt

    Marinad
    3 dl vatten
    1 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
    1 dl citronsaft
    4 dl socker
    1 citron, skalet
    1-2 vitlöksklyftor
    2 tsk salt
    1 tsk svartpeppar

    Dessutom
    2 dl blad av libbsticka

    Skölj squashen och skär i ca 0,5-1 cms skivor. Bred ut dem på bakplåtspapper på ugnsplåt så att de täcker varann så litet som möjligt.
    Strö på salt och låt squashen ”gråta” i 15 minuter, det ökar hållbarheten. Torka bort vätskan med hushållspapper och ställ in plåten i 250 graders ugn för ca 10 minuter tills skivorna har fått färg.
    Blanda ingredienserna till marinaden i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme tills sockret har smält. Skölj libbsticksbladen.
    Varva squash och libbsticka i väl rengjorda glasburkar. Slå på marinaden och lägg på tättslutande lock. Låt burkarna svalna i rumstemperatur. Placera dem sedan kallt och låt mogna minst ett par dagar. Inläggningen håller sig upp till ett par månader.
    Passar i sallader, på smörgås eller i pastasås.

    Pepprig plommonsylt
    2 kg plommon
    1 kg syltsocker
    0,75 dl rom
    1 kanelstång
    4 kryddnejlikor
    10-12 kryddpepparkorn
    1 tsk riven färsk ingefära

    Klyv plommonen och tag bort kärnorna. Mät upp alla ingredienser i en kastrull och fortsätt koka på svag värme (lätt bubblande) i ca 15 minuter tills plommonen har mjuknat och sylten tjocknar. Avlägsna kanelstången.
    Rengör burkar och lock. Ös upp sylten i burkarna och stäng locken. Förvara sylten kallt.
    Notera att sylten är lös medan den är het men stelnar när den blir kall.
    Sylten kan ätas till glass eller fyllas i tårta men kan lika väl användas för att glasera revbensspjäll.

    Mycket tomater?
    Hur är det med tomaterna, mognar de för snabbt så du inte hinner äta allt? Eller är det tvärtom, blir en massa gröna som aldrig hinner mogna?
    I det första fallet, gör ketchup. I det andra, stek!
    Hemgjord ketchup är kanske inte billigare än den du köper, men du vet exakt vad du har lagt i den. Och kryddningen kan varieras. En som jag är förtjust i är kryddad med nejlika och kardemumma och fungerar som sås eller krydda till en rad olika rätter. Receptet har ni fått förr, men kanske tappat bort.
    Och de gröna tomaterna, de som inte hinner mogna. Skär dem i knappt centimetertjocka skivor, vänd i kryddat skorpmjöl och uppvispat ägg och stek på vardera sidan till vacker färg. Passar bra till ris men kan också ätas som sådana.

    Hemlagad ketchup
    1 kg mogna tomater (får vara spruckna)
    2-3 lökar
    2 röda paprikor
    1,5 dl farinsocker
    1,5 dl vinäger
    1,5 tsk salt
    0,5 tsk mald kryddnejlika
    0,5 tsk mald kardemumma (helst av hela kapslar)

    Doppa tomaterna i kokande vatten några sekunder och dra av skalet. Skär dem i bitar (ta bort den hårda delen vid fästet). Skär också lök och paprika i bitar.
    Rör i en kastrull ihop farinsocker, vinäger och salt. Koka upp och slå i grönsakerna. Koka ca en timme. Puréa blandningen med staxmixer eller purékvarn. Krydda och slå i väl rengjorda, heta burkar. Skruva på locken, låt svalna och ställ kallt.
    Tips. Ketchupen kan frysas i små plastburkar och klarar sig i så fall med mindre socker, ifall man önskar det.

    Harriet Tuominen