DELA

Smått och gott kring kräftorna

Den är här nu, kräftsäsongen. Med eller utan hattar och lyktor, med eller utan snaps och sång, med eller utan en rad måsten – åtminstone en gång per år behöver man unna sig riktiga kräftor för smakens skull.
Kräftor hörde i tiden till fastematen i munkklostren, har jag läst mig till. Man vet att det runtom i Europa odlades kräftor i klostrens egna kräftdammar från 1200-talet och framåt. Men sedan var det Napoleon som bildade skola och den vägen spred sig kräftätandet till borgerskapet och ut över Europa.
Problemet i dag är att våra flodkräftor är så förbålt dyra. Men man behöver inte äta sig mätt på kräftorna. Man kan ha några kräftor och så smårätter före och efter, allt hur man vill själv. Till exempel en paj eller sallad där man använder kräftstjärtar på burk eller djupfrysta.
Man kan till exempel tänka sig som inledning en omelettrulle med kräftstjärtar, så kräftor med rostat bröd och ost och efter det en paj och en avslutande dessert.
Den som känner sin skog byter ut förrätten mot små, smörstekta kantareller serverade på nyrostat bröd! En annan möjlighet är rulle av kallrökt regnbåge fylld med pepparrotsost. Placera skivor av rullen på små bitar svartbröd. Både laxrullen och omelettrullen här nedan kan lagas färdiga på förhand. Pajen som serveras som varmrätt kan gräddas så att man tar ut den ur ugnen innan det är dags för kräftfatet. Den hålls lagom varm om man täcker över med handduk eller dylikt. Rätterna är tänkta för 6-8 personer.


Kräftomelettrulle

10 ägg
5 dl mjölk
4 msk vetemjöl
1,5 tsk salt
2 tsk pizzakrydda
1 knippe gräslök
Fyllning
200 g kräftstjärtar
2 morötter
1 röd paprika
150 g färskost
0,5 dl hackat kryddgrönt
rostbröd
en röd paprika
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smöra med flytande margarin. Vispa ägg, mjölk, kryddor, lök och hackat kryddgrönt så äggen går sönder och slå i långpannan. Grädda 20-25 minuter.
Lägg ett annat bakplåtspapper på arbetsbordet och smöra det lätt. Slå upp omeletten på det och låt svalna.
Kräftstjärtarna tinas och skalas eller får rinna av. Riv morötterna rätt fint, putsa paprikan på frön och tärna den fint. Rör ut färskosten och bred den på omeletten. Strö över resten av ingredienserna och rulla ihop till rulltårta med hjälp av bakplåtspappret. Ställ rullen i kylskåp ett par timmar innan den serveras.
Rosta brödskivorna och skär dem i trianglar på diagonalen. Skär upp rullen i lagom tjocka skivor så de håller ihop och servera med det rostade brödet till exempel till fördrinken.


Purjopaj

4 dl vetemjöl, knappt
en nypa salt
125 g margarin
1 ägg
Fyllning:
2 purjolökar, medelstora
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja/ margarin
100 g rökt skinka
3 msk vitvin (citron vatten)
3 ägg
3 msk riven ost
2,5 dl matlagningsgrädde
1/3 tsk örtsalt
svartpeppar

Blanda saltet i mjölet och nyp in margarinet. Slå i ägget och rör snabbt till en jämn smet. Späd vid behov med 0,5-1 matsked vatten. Tryck ut degen i en smord form och ställ den kallt. Eller köp djupfryst pajdeg.
Skölj purjon och skär den i tunna skivor. Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i fettet, slå på vinet och låt badda 5-10 minuter, tills vätskan har kokat in. Rör om då och då.
Rör i den strimlade skinkan och låt blandningen svalna.
Vispa ihop ägg, riven ost och grädde. Krydda med svartpeppar och örtsalt. Bred ut purjoröran på degen i formen och slå gräddblandningen över. Grädda i 225 graders ugn 40-45 minuter. Täck eventuellt mot slutet med folie, så ytan inte blir för mörk.
Servera pajen varm med en fräsch grönsallad.



En skål bär

En riktigt festlig och enkel efterrätt är god vaniljglass med rumtopf. Men rumtopfen tar några månader att tillverks, så nu fuskar vi.
10–12 dl jordgubbar, hallon och/eller blåbär
3 msk socker
0,5 – 1 dl citruslikör eller gallianolikör
1 msk citronsaft
Serveras med
1,5 dl vispbar vaniljsås
1 tsk vaniljsocker
1 msk av likören ovan

Rensa bären, skiva jordgubbarna och strö över socker. Droppa över likör och citronsaft och ställ i kylskåp för ett par timmar.
Vispa den kalla vaniljsåsen och vaniljsockret till skum. Smaka av med likören. Servera med bären.