Sommarminnen i matresebok
Har man inte ett eget sommarställe så hälsar man på hos vänner. Så samlar man i ord och bild ihop vad man har ätit hos var och en och voilá, matresan finns i bokform.
Det är måhända litet förenklat, men detta är grunddraget i Charlotta Bouchts bok ”Sik, blåbär, apollofjäril”, en matresa som inleds på den lilla bruksorten Antskog i Västra Nyland och avslutas med picknick i en park i Helsingfors.
Däremellan har Charlotta Boucht besökt goda vänner i Fiskars, Pojo, Bromarf, Skären utanför Maxmo i Österbotten, Hangö, Iniö, Korpo, Nötö, Åland, Bodö och så Helsingfors. Varje resmål har en inledande text, som berättar något om platsen, vännerna, barndomsminnen med mera. Och så följer recept på det som har ätit just där, just då.
Det här är en ”äkta” matbok. Inget har gjorts för bildernas eller effektens skull, allt är precis som det var när maten tillreddes och åts tillsammans med goda vänner. Det blir väldigt äkta på det sättet.
I Antskog får vi ljummen potatissallad med grillad korv, i Fiskars bland annat sushi och en gurksallad som måste prövas. En hel del fisk blir det, eftersom vi rör oss i kusttrakterna, men också grillade lammracks, kotlettrad som inte har skurits upp, till midsommarfesten i Österbotten. Hangö bjuder på bland annat rabarbersaft och krabbisfrappe. Abborrceviche förekommer i olika varianter och trevligt är det, eftersom abbore numera är i stort sett den enda vilda fisken som finns färsk under en stor del av året.
På Åland blir det gravad sik från Dånö, med hemligt recept. Däremot får vi recept på Anna-Lenas sashimi-lax, snabbgravad på tallriken. Också värt att pröva.
Variationsrik
Det som gör boken så trevlig är att maten blir det vännerna äter. Var och en bjuder på sina specialiteter. Det blir en blandning av skärgårdshusmanskost och internationellt – hur låter till exempel varm potatis i tajine! Resan avslutas i Helsingfors, där det blir långbord för massor av gäster under äppelträden i trädgården. I Helsingfors! I utkanten av centrum, i Kottby, men dock.
Där bjuds på en skogssallad, som definitivt måste avnjutas nu i den mån vi hittar gula kantareller. Receptet är för 20 personer, men det kan förminskas.
Skogssallad
2,5-3 liter kantareller finhackas. Fräs i olivolja, salta och peppra.
Finhacka två paket (400 g) bacon, fräs hårt.
Ta fram din fina, stora salladsskål och blanda olika salladssorter, t ex grön bladsalladmangold, rucola, ekblad, färsk spenat etc. Blanda i ett stort knippe finhackad bladpersilja och ett knippe hackad gräslök.
Rör ihop 2 rågade msk dijonsenap, 1,5 dl mörk balsamico, 2 tsk sesamolja, 2,5 dl olivolja. Dressingen ringlas över den gröna salladsblandningen, blanda inte!
Ta en torr stekpanna, rosta cashew- eller jordnötter, pinjefrön och färdig salladsfröblandning.
Värm upp kantarellerna och baconet i stekpannan. Häll kantarellblandningen över salladen. De varma ingredienserna gör att dressingen rinner ner i salladen men den hålls fräschare än om du blandat. Rejält med riven parmesan ger en ännu matigare sallad.
Vad mer serveras under äppelträden? Fisksoppa, rostbiff, Bromarftomater, focaccia med burkhummus, bebéer. Det hade man inte tackat nej till.
Fotograf
Charlotta Boucht står för såväl text som foto i boken. Hon är fotograf, så det satsas mycket på bilder, vackra bilder, i matresan. Ibland skulle man, av ren nyfikenhet, önska litet mer information om bilderna, t ex vems långhorniga kor vi ser från Åland. Men den informationen skulle antagligen inte säga den stora läsekretsen någonting. Och det fungerar så här också.
Boken på drygt 160 sidor innehåller omkring 150 recept. Förlaget är Schildts.