DELA

Soppa när sommaren återvänder

En soppa som är rätt enkel att göra, helst skall ätas kall, kan varieras i det oändliga och kryddas milt eller starkt, allt efter behag. Det är en väldigt lämplig soppa för heta sommardagar. Vill man inte äta den som soppa kan man ha den som drink.
Tomatsoppa har aldrig varit min förtjusning, fråga inte varför. Så jag har varit väldigt tveksam till gazpacho – varför skulle kall tomatsoppa smaka bättre än varm. Men den gör det! Den är god, den är läskande, man kan äta den med olika tillbehör, till och med ostsmörgås fungerar, och man kan ha den som Bloody Mary med eller utan vodka. Vad mer kan man begära?
Det var någon av de riktigt varma dagarna som jag slängde fördomarna överbord och tog fram matberedaren. Just nu är det mer väder för snålsoppa, men värmen återkommer och då är det bra att vara redo.
I en spansk kokbok finns recept på andalusisk gazpacho, gazpacho med avokado, vit gazpacho med ägg och gazpacho caliente, som serveras het. Än så länge har jag hållit mig till den andalusiska, och kom genast på en sak. Tomaterna. Till soppan skall man ta fyra mogna tomater, ca 1 kg. Och så skall man späda med 0,25 – 0,5 liter vatten.
Översatt till nordisk version blev det 7-8 tomater och inget vatten. Våra tomater är inte bara mindre, de är också blötare.
I kokboken, som är översatt till engelska, kallas soppan ”flytande sallad från Andalusien”.


Gazpacho

6 portioner
2 skivor bröd utan kanter, ca 75 g
4 stora, mogna, skalade tomater, ca 1 kg
2 små eller en stor grön paprika
en halv gurka
en halv gul lök
2 klyftor vitlök
4 msk olivolja
2 tsk salt
1/4 tsk mald spiskummin
5 msk vinäger eller citronsaft
1/4 – 1/2 l vatten

Lägg brödskivorna i en skål med litet vatten så de blöts upp. Skålla tomaterna genom att doppa dem i kokande vatten och dra av skalet. Skär dem i bitar och lägg i matberedaren tillsammans med paprika, gurka, lök och vitlök, allt skuret i mindre bitar. Om matberedaren har liten skål så kan detta göras i två omgångar. Kör grönsakerna till en rätt slät puré och slå upp den i en skål.
Krama vattnet ur brödet och lägg i matberedaren. Droppa i oljan med motorn igång, så att den blandas helt med brödet. Lägg efter det i salt, spiskummin och vinäger. Blanda i en del av tomatsoppan, slå upp allt i skålen och blanda om. Späd med vatten om det känns så, smaka av med salt och vinäger/citronsaft. Ställ soppan kallt tills den skall serveras.
Den som inte har en matberedare eller mixer och som inte känner för att krossa allt i en mortel (så stora mortlar brukar inte finnas på våra breddgrader) kan ta till de verkligt autentiska metoderna, enligt kokboken, och mala grönsakerna i en kvarn, passera dem i en sil eller bara hacka dem riktigt fint.


Tillbehör

Nybakat bröd på stenmalet mjöl kan mycket väl ätas till soppan, men det hör definitivt inte till det som är vanligt.
En gazpacho serveras oftast tillsammans med små skålar med tomat, lök, hårdkokt ägg, gurka och paprika i små tärningar, allt i separata skålar, samt rostade brödtärningar.
Mindre vanligt men gångbart är hackad mynta, finhackade oliver, strimlad röd paprika, äpplen, päron eller melon i tärningar eller urkärnade druvor.
Vidare tipsar kokboken om olika sätt att servera gazpachon:
Som soppa, naturligtvis, i skålar av trä eller keramik. I glas eller muggar som aperitif. Kall soppa i termos kan tas med på picknicken och serveras i pappersmuggar. Gazpachon kan uppbevaras i kylskåpet i en kanna med lock så man kan förse sig när som helt under dagen (pröva den som morgonmål!)
Överbliven gazpacho kan användas som salladsdressing, den kan göras till små aladåber med hjälp av gelatin, den kan användas som sås till ris eller pasta, eller man kan späda ut den och spetsa med vodka som ”maria sangria” och servera med is och en gurkpinne.


Variationer

Man kan byta ut tomaterna i soppan mot tre mogna avocado. För att få soppkonsistens så späder man med kycklingbuljong, som har fått kallna (ta bort eventuellt fett) eller med vatten.
En soppa som boken varmt rekommenderar – ”den här fantastiska sommarsoppan är bättre än summan av ingredienserna låter förstå” – kan vara svår att göra här. Den kräver muscatelvindruvor. Men här är receptet för den som vill försöka med andra druvor.


Ajo blanco con uvas

3 tjocka skivor bröd (ca 200 g)
100 g skållad mandel
3 klyftor vitlök
1,5 dl olivolja
5 msk vinäger
2 tsk salt
1 l vatten
200 g muscateldruvor

Blöt brödet i vatten, krama ur och lägg i matberedaren tillsammans med mandel och den skalade vitlöken. Kör till en slät sås (späd med litet vatten vid behov).
Slå sedan i oljan i en tunn stråle medan motorn går så den arbetas in. Lägg i vinäger och salt och vispa i en del av vattnet. Slå upp allt i en skål och vispa i resten av vattnet. Smaka av med salt och vinäger vid behov. Servera soppan med skalade, urkärnade druvor.