Vinnande brödbak
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, sägs det. Och nu kommer belöningen, recepten på de segrande bakverken i två tävlingar tidigare i år.
Vågskvalpsbakat stormbröd och De många goda sakernas äppelpaj.
Varsågoda!
Duon bakom de segrande verken är Agneta Sjöblom och Alexandra Sjöblom, inte systrar men släkt. Intresset för mat och bakning har funnits där länge, men det var i somras som de konstaterade att de verkligen inspirerade varann att prova på nya saker. Som att i sommarens stormbrödstävling grädda brödet på en vågsten, som Agneta hade i trädgården.
Recepten är deras egna och kan förändras från gång till gång.
– Jag måste alltid göra nya saker och försöka utveckla recepten, säger Alexandra, som tycker om att läsa kokböcker, men mest som inspiration.
Och det finns en klar tanke bakom recepten. Det är nötter, frön, fibrer, ekologiskt, bra näringsämnen. Men kanske inte alltid så lätt att komponera. Agnerta berättar att man fick arbeta mycket med örtyoghurten till äppelpajen. Men så blev den god också och magrare än glass eller vanlig vaniljsås.
Som så många andra kockar har Agneta och Alexandra inte exakta recept. Man känner och smakar sig fram. Så lägg i av den mindre mängden först och öka på efter behov.
Stormbrödstävlingen som avgjordes på kulturnatten ordnades av Ålands konstmuseum och Ålands museum i samarbete med Nya Åland och äppelpajstävlingen vid Skördefesten ordnades av Skärgårdssmak i samarbete med tidningen.
Vågsvallsbröd
1 l vatten, 42 grader
2 påsar torrjäst
2-3 msk nässelmjöl
anis
7 dl hemvete från Saltvik
4-5 dl semlemjöl (Pirkka)
4-6 dl vetemjöl
solros- och pumpafrön
1-2 msk Seltin
Nässelmjöl görs på nässlor, som man plockar, torkar och finfördelar.
Gör degen i en stor bunke eller hink för den jäser mycket. Låt jäsa cirka en timme. Lägg bakplåtspapper på plåten, strö på mjöl och solros- och pumpafrön. Slå ut degen, den är lös!, på ett väl mjölat bakbord. Knåda inte utan skär den i bitar och drag ut dem till längder med ordentligt mjölade händer. Lägg längderna på en plåten och klappa in frön också på översidan. Totalt kan det behövas kanske 2 dl frön. Låt jäsa och sätt in plåten i het ugn, 250-275 grader i 15-20 minuter.
Agneta har en riktig bakugn, där allt bröd blir extra gott. Men vågstenen gör sitt till i en vanlig elugn. Ställ in stenen i god tid så den hinner bli riktigt het och grädda sedan brödet direkt på stenen!
Äppelpaj
med de många goda sakerna
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn, ekologiska åländska
1 dl socker
100 g smör/ margarin
4-5 syrliga äppel, åländska
(ev citron)
1-2 msk kanel
1 stor msk honung, åländsk
1 dl solrosfrön
Toscasmet:
75 g smör
1 dl råsocker
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
1 påse oskållad, grovhackad mandel
Rosta solrosfröna i stekpanna och bred ut dem på bottnen av pajformen. Nyp ihop pajdegen, kavla ut och lägg den i formen ovanpå fröna. Förgrädda i 200-225 grader.
Klyfta äpplena och blanda med kanel och honung. Lägg dem i pajskalet och grädda 15-20 minuter tills äpplena är mjuka.
Gör under tiden toscasmeten. Smält smöret i en kastrull, dra från plattan, blanda i resten av ingredienserna och värm upp så smeten kan bredas ut över pajen. Ställ in i ugnen och grädda tills pajen har fått vacker färg.
Pajen vinner i smak på att få kallna, säger Agneta.
Örtyoghurt
naturell yoghurt
mynta
citronmeliss
kardemumma, krossad
honung
vaniljsocker/ vaniljarom
turkisk yoghurt
Här är det helt en fråga om smak. Mixa mynta, citronmeliss, kardemumma, honung och vanilj i naturell yoghurt till en rätt koncentrerad smak. Rör sedan ut den kryddade yoghurten i turkisk eller grekisk yoghurt, som man kan få köpa i små hinkar. Den som vill ha en magrare variant väljer det. Men Agneta varnar för att röra för mycket i yoghurten, då blir den lätt lös.
Örtyoghurten vinner på att stå och dra i sig smakerna, till exempel över natten.
Vinnarrecepten får bli läsarna utmaning inför julen. För Agneta och Alexandra blir det att komponera ett julbord som passar vegetarianen Alexandra men trots det inte saknar skinka.