DELA
Foto: Susanna Skogberg

2 800 ålänningar utvalda till hälsoenkät

Landskapsregeringen har slumpmässigt valt ut 2 800 ålänningar över 20 år att delta i enkätundersökningen ”Hälsosamma Finland”.

Undersökningen görs i hela Finland för att utreda hur vuxna i landet mår och de får hälso- och socialtjänster när de behöver dessa. I år är det andra gången som Åland deltar i undersökningen.

Om du är en av de 2 800 utvalda får du en pappersenkät i postlådan men den går även att fylla i digitalt via webben eller mobilen. Alla frågor tar ungefär 45 minuter och den ska fyllas i inom tio dagar.

Resultatet rapporteras under våren 2025.

Ulla-Liisa Latvala, specialsakkunnig på Social- och miljöavdelningen, som tillsammans med landskapsläkare Knut Lönnroth är Ålands representanter i forskningsgruppen som gör undersökningen säger så här om vuxnas levnadsvanor i Finland.

– I den förra undersökningens resultat från 2022 kom det fram att i Finland lever var fjärde människa sunt, alltså har sunda levnadsvanor.

Hon menar att om alla skulle leva med sunda levnadsvanor så skulle Finland ha mycket mindre folksjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

– Levnadsvanorna har mycket stor betydelse för hälsan. I fall du får inbjudan att fylla i enkäten så kasta inte bort det. Det ger oerhört viktigt data om ålänningarnas hälsa och välmående som man kan använda när viktiga beslut fattas i samhället, säger Ulla-Liisa Latvala.