DELA
Foto: Jonas Edsvik
Sista doppet innan simskolan är över och sommarlovet fortsätter för barnen. På simuppvisningen fick barnen visa upp det som de har lärt sig. Det 13,5 gradiga vattnet var inte något som skrämde barnen, speciellt inte Josya Kortelathi som hoppar i vattnet från bryggan.

90 år av simskola firades med diplom och glada barn på Föglö

På sommarsimskolan på Föglö var det avslutnings- och jubilarsfirande på agendan när Nya Åland besökte badstranden på Sintingen. Barnen bjöd på simuppvisning och efteråt fick de diplom för sin insats. Bland dem som deltog i simskolan för första gången var Ellie Kalmer, 5 år.
– Jag tyckte om att doppa ansiktet som jag fick diplom för, säger hon.

När Nya Åland anländer till badstranden på Sintingen, Degerby, är avslutningsfirandet för Folkhälsans sommarsimskola på Föglö i full gång. Barnen bjuder på simuppvisning för föräldrar och syskon som står uppe stranden och betraktar uppvisningen. Under veckan har barnen fått lära sig olika simsätt, livräddning, dykning och att ha en massa skoj på badstranden.

Foto: Jonas Edsvik
På simskoleavslutningen på Sintingen, i Föglö, samlades barnen för att ta emot sina diplom och simmärken. Under veckan har de fått möjlighet att utveckla sina kunskaper i bland annat livräddning och dykning, samt leka lekar.

Sköldpaddan

När simuppvisningen är över och Torsten Lundin, 8 år, har fått värma upp sig på torra land är väntan hos honom stor inför de diplom och simmärken som han ska få lite senare. Under veckan har han fått lära sig simma ryggsim, bröstsim och crawl. Men enligt honom var det absolut lustigaste att få bada med kläderna på.

Foto: Jonas Edsvik
Torsten Lundin var spänd innan han fick sitt diplom och simmärken. Innan utdelningen berättade han att han hoppades på att ta simmärket sköldpaddan, vilket han också sedan fick. Det var en nöjd grabb som kunde fortsätta sommarlovet med ännu ett simmärke i loggboken.

Vilket simmärke hoppas du att du får?

– Jag tror att jag kommer få sköldpaddan. För att ta det måste man bland annat hoppa från bryggan och simma längd och det har jag gjort, säger han.

Efter diplomutdelningen var det en glad Torsten som kom fram till Nya Åland och visade upp sitt nya simmärke, sköldpaddan. Resten av sommaren ska han fortsätta simma med familjen på olika badstränder på Åland.

Foto: Jonas Edsvik
Simlärare Rebecka Ingves stretar emot då barnen försöker dra henne mot vattnet.

Som en del av att fira simskolans avslutning ska simlärare och lekledare få blöta upp sig en sista gång. Enligt tradition får barnen lov att putta i simlärare och lekledare i plurret, vilket är många av barnens största höjdpunkt.

Simlärare Tintin Lampe, från Norrtälje, har varit simlärare flera somrar på Åland. Hon kom tillbaka till Åland även i år för att få uppleva ännu en sommar med mycket variation och för att få att lära barn simkunskaper. Hon berättar att förutom att barnen får knuffa i de vuxna i sjön sista dagen var hoppning från hopptornet en mycket lyckad aktivitet.

Foto: Jonas Edsvik
Simlärare Tintin Lampe, från Norrtälje, valde att fortsätta som simlärare även denna sommar på Åland. ”Det som jag uppskattar är när vissa av barnen kommer fram och säger ’hoppas vi ses nästa år’. När jag hör det vill jag på något sätt göra det nästa sommar också”, säger hon.

– Det som jag uppskattar är när vissa av barnen kommer fram och säger ”hoppas vi ses nästa år”. När jag hör det vill jag på något sätt göra det nästa sommar också.

Är det mycket fokus på simmärken?

– Ja, ibland kan det bli lite överdrivet mycket fokus på att man ska ta nya simmärken. Samtidigt som det kan vara motiverande kan det också kännas som ett misslyckande om man inte får det, säger Tintin och fortsätter:

– Jag brukar försöka att inte prata så mycket om märken framför barnen för alla får ju inte nya märken. Men alla får i alla fall kämparmärket.

90 år

Inte nog med att det är simskoleavslutning för barnen är det även 90-årsfirande för sommarsimskolan på Åland i Folkhälsans regi. Den första simskolan på Åland startade just på Föglö och därför uppmärksammar man jubilaren extra mycket genom ett tal från Alexandra Jourdan, tillförordnad verksamhetsledare för landskapsföreningen Folkhälsan på Åland, som är på plats.

– Att Folkhälsan anordnar simskolor är en viktig tradition som vi behöver hålla vid liv. Att lära sig simma är viktigt, säger Jourdan.

I simskolans begynnelse var det inte bara barn som deltog, men även vuxna. Nu för tiden är det främst barn som deltar, men även bland barnen ser man att åldrarna sjunker i deltagandet. Folkhälsan vill gärna se att trenden vänder.

– Barnen slutar tidigare och tidigare. Vi skulle önska att de är kvar längre för att framför allt att de kommer till att det blir simkunniga enligt den nordiska definitionen. Men också kunna livrädda andra och att förstå olika situationer, säger Jourdan.

Första simskolan

Som yngst får man vara fem år för att delta på Folkhälsans simskolor. Några som deltar för första gången är Hannes Englund och Ellie Kalmer, båda 5 år. Hannes favoritaktivitet var att leka ”under alla hökens vingar” medan Ellie föredrog att vara i vattnet.

– Jag tyckte om att doppa ansiktet som jag fick diplom för, säger Ellie.

Foto: Jonas Edsvik
Ellie Kalmer och Hannes Englund, båda 5 år, har klarat av sin första simskola. De tyckte det var roligt att leka både på land och i vattnet. Ellies favorit var att få doppa huvudet. Hon hoppas på att hon får första märket sjöstjärnan.

Hela syskonskaran med Arvid, Ebba, Sara och Selma Björkbom är på plats på Sintingen.

– Det roligaste har varit att stå på händer i vattnet och hoppa från bryggan, säger Selma.

Då Ebba och Selma har haft fullt upp att lära sig nya simkunskaper på simskolan har storasystern Sara varit och tittat på då och då under veckan för att se till att syskonen har skött sig. Sara deltog inte i simskolan i år men har varit med flera somrar och redan hunnit samla på sig några märken, bland annat 25 meters-märket.

Vad är det bästa du har lärt dig?

– Förra året vågade jag knappt få vatten i ansiktet men nu har jag lärt mig det så det är bra, säger Sara.

Foto: Jonas Edsvik
Arvid, Ebba, Sara och Selma Björkbom är på plats på Sintingen för att supporta varandra. Storasyster Sara har deltagit under flera simskolor genom åren men i år stod hon på strandkanten för att heja på sina småsyskon. Selma tyckte att det roligaste var att stå på händer i vattnet och hoppa från bryggan.

Folkhälsans sommarsimskola, 90 år

De första sommarsimskolorna ordnades på fyra olika stränder på Föglö 1934. 232 personer deltog vilket var 13 procent av Föglös befolkning på den tiden.

Åldrarna på deltagarna har ändrats markant genom åren. När sommarsimskolan startade deltog äldre barn och till och med vuxna i simundervisningen.

I år ordnas Folkhälsans sommarsimskola på samtliga åländska kommuner, på 24 olika stränder.

Simkunnigheten sjunker både här på Åland och på nationell nivå. i Dagsläget är det 82 procent av skolbarnen i årskurs fem som är simkunniga.

Att delta i simskolan ger en simkunnighet som är en förmånlig livsförsäkring.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp