DELA

ÅLAND GALLUP: Sista chansen att delta

Vem är bra att efterträda president Sauli Niinistö? Delta i Åland Gallup och säg din åsikt. I gallupen frågas också om Katrin Sjögrens regeringsbas och om de stora trafikstörningarna i skärgårdstrafiken påverkat. KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL GALLUPEN

Presidentvalet närmar sig. Alexander Stubb (Saml) leder enligt de senaste opinionsundersökningarna i Finland, med Pekka Haavisto (valmansförening) som god tvåa. Vem tänker ålänningarna rösta på? Delta i januari månads Åland Gallup och berätta!

Samtidigt får du svara på om du är nöjd med sammansättningen av Katrin Sjögrens (Lib) nya regering?

Svarsalternativen är:

– Ja, det blev bra med Liberalerna, Centern och Socialdemokraterna.

– Nej, det borde ha varit Liberalerna, Centern och Moderaterna.

– Nej, det borde ha varit Liberalerna, Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Nej, det borde ha varit en annan kombination.

– Kan inte ta ställning.

Sist också en fråga om skärgårdstrafiken och om du drabbats av senaste tidens stora trafikstörningar.

Svarsalternativen är:

– Ja, jag har inte kunnat ta mig till/från hem/jobb/skola som planerat.

– Ja, jag fick ändra mina fritidsplaner.

– Inte direkt, men jag är upprörd å andras vägnar.

– Nej, jag berörs inte.

– Jag kan inte ta ställning.

Som vanligt ställs även frågan om vilket parti man skulle rösta på om det var val i dag.

Ny teknik

Åland Gallup har övergått till en enklare teknisk lösning för identifiering. Nu deltar man med sitt telefonnummer och med hjälp av en verifieringskod. Alla deltar ändå anonymt.

Åland Gallup är öppen fram till midnatt på söndag.

Det här är Åland Gallup

Man hittar gallupen via QR-koden nedanför, via den klickbara länken i den digitala tidningen, via hemsidan nyan.ax eller genom Åland Gallups hemsida och Åland Gallups Facebooksida.

Skriv in din mobilnummer, men lämna bort den första nollan. Klicka på ’skicka verifieringskod’. Du kan använda både ett finländskt och svenskt mobilnummer.

Du får ett sms med en verifieringskod som du ska skriva in i nästa steg, sedan kan du svara på frågorna.

Det är gratis att delta. Du kan enbart delta en gång. Du deltar anonymt.

Åland Gallup görs av Mats Adamczak, statistiker, och modellen har utvecklats kontinuerligt sedan starten 2018.

Åland Gallup görs genom att deltagarna själv söker upp gallupen eller prenumererar på den. Deltagarna identifieras med hjälp av mobilnummer, vilket gör att det bara går att delta en gång per mobil. Alla svar är anonyma. Svaret går inte att koppla till ett visst mobilnummer eftersom mobilnummer och svar sparas i två separata databaser med hjälp av en tjänst.

Deltagare lockas att delta genom att de får säga sin åsikt i aktuella frågor. Målsättningen i varje gallup är att ha flera frågor som attraherar olika grupper i samhället. Gallupen får synlighet i Nya Ålands olika kanaler, men även genom den grupp som prenumererar på gallupen samt i Facebookgrupper.

Svaren viktas enligt kön, ålder, bostadsort och hur man röstat i det senaste valet. Viktning innebär att svar får större eller mindre betydelse beroende på om en viss grupp är överrepresenterad (enligt de faktorer som svaren viktas på).

Antalet osäkra väljare är gallupens akilleshäl. Under mandatperioden är en högre andel väljarna osäkra, medan andelen minskar i närheten till val.