DELA
Foto: Jonas Edsvik

Åland vill inte kompromissa om 47 miljoner extra i avräkning

Landskapsregeringen är inte beredd att kompromissa med avräkningen. I sitt svar till Ålandsdelegationen hittar man ingen laglig grund för Finansministeriets argument att undanta den intäktspost som skulle ge Åland 47 miljoner extra.
– Jag känner inga tvivel. Vi är säkra på juridiken, säger finansminister Mats Perämaa.

Ålands landskapsregering har nu gett sitt utlåtande om avräkningsbeloppet för 2023, där en inkomstpost i det nationella bokslutet kan ge Åland 47 miljoner euro extra.

10 outnyttjade miljarder som var anslaget som elstöd från den finska staten har återförts som en intäktspost, och Åland får 0,47 procent av intäkterna i avräkning – undantaget vissa fastställda skatter och lån.

– Det är mycket pengar, men vad gäller juridiken är det mycket tydligt, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Totalt skulle avräkningsbeloppet då bli 247 miljoner.

Avgörandet ligger hos Ålandsdelegationen som fastställer avräkningsbeloppet, dit Finansministeriet i maj lämnade uppgifter om hur man såg på avräkningen för 2023.

Bland annat skrev Finansministeriet att man inte ansåg det vara en egentlig inkomst för staten – samtidigt som man redogör för hur man mellan 2019 och 2022 har bokfört intäkter på grund av återtagande av anslag. I genomsnitt 0,6 miljarder per år – som räknats in i avräkningen.

– Det betyder att det är beloppets storlek som fått Finansministeriet att ha den här inställningen nu, säger Mats Perämaa som menar att systemet som reglerar tolkningen är tydlig.

– Det finns inget utrymme för att göra någon ändamålsenlig justering. Man ska hedra systemet. Om man inte är nöjd är det fritt fram att väcka frågan om att ändra i systemet, tillägger han.

Landskapets svar är därför strikt juridiskt där man går igenom detaljmotiveringerna i olika skeden för självstyrelselagens revidering. Man finner ingen laglig grund för att utesluta en del av statens inkomster i avräkningen till Åland.

Vid sidan om utlåtandena till Ålandsdelegationen finns fortlöpande kontakter med Finansministeriet.

Det är en extraordinär intäktspost. Kan det bli aktuellt med någon form av kompromiss eller jämkning med Finansministeriet?

– Jag uppfattar inte att jag har lagstöd för det. Om vi skulle börja jämka med de här sakerna blir det antagligen önskemål om att jämka varje år i den ena eller andra riktningen. Man kan inte börja runda av hörnen så att systemet blir urvattnat, säger Mats Perämaa.

– Ålandsdelegationen bestämmer i den här frågan. En jämkning av vad som ska betraktas som korrekta intäkter i statsbokslutet är en oerhörd förändring av grunderna i vårt ekonomiska system.

När Ålandsdelegation tar beslut – eller om den begär in ytterligare utlåtanden är oklart.