DELA
Foto: Erkki Santamala

Ålands demilitarisering åter på kartan – stort reportage i Expressen

Leif Brännström från Expressen skriver om Ålands demilitarisering. Allt tyder på att den inom en snar framtid kommer börja diskuteras igen, i takt med att Ryssland inte upphör med sina aggressioner. Vem ska då försvara Åland?, frågar man sig i artikeln.

Som en del av Leif Brännströms artikelserie ”På Gränsen” skriver han den 15:e juli om Ålands försvar. Situationen där det finska försvaret är tänkt att försvara Åland, men inte tillåts bestiga ön för att öva på att göra det, är problematisk. Detta faktum tillsammans med att Ryssland ingår i nya militärövningar med Kina och samtidigt stryker runt i östersjön med militärbåtar gör inte saken bättre. Då nu både Finland och Sverige är med i Nato måste man ställa sig frågan: hur ser demilitariseringens framtid ut?

– Det finns en växande rörelse som signalerar att de vill lära sig mer om hur man försvarar sig, skriver Leif Brännström i sin artikel.

– Många av invånarna är förvisso stolta över demilitariseringen och inte pigga på tanken att Finland skulle få för sig att försöka riva upp ingångna internationella avtal.

Sverige är inne på tanken att införa allmän värnplikt igen, och Finland fortsätter att expandera sin värnplikt och specialisera den efter de nya geopolitiska förutsättningarna, men Åland har fortfarande ingen värnplikt, konstaterar Brännström. Johan Sundblom, vd för Åland Post, har i artikeln varit till Finland och gått två helgkurser i militär förberedelse. Han svarar följande på frågan ifall ålänningar förbereder sig på att försvara ön en dag:

– Jag hoppas vi slipper hamna i det läget. Men vi slipper det nog inte om vi inte är förberedda.