Ålands flaggas dag – så kom den till
Ålands flaggas dag firas traditionellt sista söndagen i april, alltså idag. År 1922 formgavs Ålands första inofficiella flagga. Den var då blå-gul-blå med tre tyglängder. Den förbjöds dock 1935 av finländska myndigheter.
Det var först 1952 som Åland genom den nya självstyrelselagen fick rätt till en egen flagga. Året därpå röstade man fram den nya åländska flaggan, en korsflagga med blå botten och ett gult och rött kors. Flaggan godkändes av Finlands president år 1954.
Enligt landskapslagen får flaggan användas för att högtidlighålla allmänna eller enskilda högtids- eller bemärkelsedagar samt som en symbol för landskapet och dess folk. Flaggning är alltså tillåtet alla dagar.
Flaggningsregler
Flaggan hissas klockan 8 på morgonen och halas vid solnedgång, dock senast klockan 21 på kvällen. Flaggan ska hanteras med respekt och den som offentligt hanterar flaggan på ett sätt som ägnar att skymfa den kan dömas till böter.
Att glömma bort att ta ner flaggan en kväll eller något annat liknande slarv är dock inte straffbart. Det är bättre att hissa flaggan än att låta bli i rädslan för att göra fel.
Flaggdagar
Åland har tre officiella flaggdagar:
- Den 30 mars, dagen för högtidlighållande av Ålands demilitarisering och neutralisering.
- Den sista söndagen i april, Ålands flaggas dag.
- Den 9 juni, Ålands självstyrelsedag.
Källa: Landskapsregeringen