DELA
Foto: Lisa Bergkvist<07_Bildrubrik>SKA BANTA Många katter får fri tillgång till mat, vilket kan leda till övervikt. Katten Ville är en av många katter som nu har fått ett speciellt viktminskningsprogram på Ålands smådjursklinik. Djursjukvårdare Cecilia Mörn för in hans uppgifter i datasystemet.

Åländska katter rekordfeta

De åländska katterna blir allt fetare. Det menar personalen på Ålands smådjursklinik som kampanjar för att få katternas ägarna att banta sina djur.

– Många katter får alldeles för mycket mat, säger veterinären Rosalie Palmer.
Övervikt är inte längre bara ett problem för människor, utan även bland husdjur. När Ålands smådjursklinik i våras genomförde en kastreringskampanj för katter upptäckte man att många av dessa var tjocka, trots sin låga ålder.

– Många unga katter var riktigt feta och det har vi inte sett tidigare, säger veterinär Rosalie Palmer.

Orsaken till katternas övervikt är framför allt att de får för mycket mat. Många katter har fri tillgång till torrfoder, så kallade pripplor, och får utöver det annan mat flera gånger om dagen.

Djursjukskötare Cecilia Mörn tar emot och väger många av de tjocka katter som kommer till smådjurskliniken. Hon menar att det finns ett ”Katten Gustaf-fenomen” när det gäller katter.

– Människor tror att katter ska vara tjocka och tycker att det är gulligt. Och eftersom många katter är för tjocka så vet man inte längre hur en normal katt ska se ut, säger hon.

Problemet med övervikt hos katter är framför allt att de löper större risk för diabetes, led- och ryggproblem och högt blodtryck. De kan också få problem med hjärtat och få svårt att hålla sig rena. Många av de överviktiga katterna är innekatter och Rosalie Palmer menar att ätandet för dem kan vara ett sätt att få utlopp för sina jaktinstinkter.

Läs mer i dagens Nya Åland och i E-tidningen!