DELA

Ålänningar på bokmässa

I dag drar Helsingfors bokmässa i gång.Fyra dagar med bokpresentationer, författarsamtal och litteraturdiskussioner väntar.Flera åländska författare deltar i årets program, som till stora delar också sänds på nätet.

Redan i eftermiddag, klockan 14.30, framträder Sonja Nordenswan, som tidigare i år utkom med sin senaste roman ”Till stoft för vinden”, i ett samtal på temat ”historiska romaner”.

En timme senare, klockan 15.30, framträder konstnären och fotografen Marcus Boman och berättar om sin nya bok ”I AM” och diskuterar behovet av att våga skapa.

Karin Erlandsson, bland annat aktuell med sin pinfärska roman ”Hem”, medverkar under flera programpunkter på bokmässan.

I morgon fredag klockan 13.00 intervjuas hon av skolelever i årskurs 6 bland annat om varför hon skriver om barn vid havet. Direkt efter det, klockan 13.30, medverkar hon i ett författarsamtal om hur man kan närma sig begreppet ”hem” ur olika aspekter i sitt skrivande. Senare på fredagseftermiddagen, klockan 16.00, gästar Erlandsson programpunkten ”Eftersnack” som direktsänds i radiokanalen Yle Vega.

På lördag klockan 14.30 medverkar Erlandsson i ett samtal på temat ”Historiska kvinnoöden”, och därefter klockan 17.30 medverkar hon i den helåländska programpunkten ”Åland – 100 år av ansvar och autonomi”. Där samtalar hon med professorerna och statsvetarna Jan Sundberg och Stefan Sjöblom, som är aktuella med boken ”Det åländska självstyrets kvaliteter. Demokrati, resurser och kompetens”, som recenserades i Nya Åland i tisdags (26.10).

Erlandsson framträder också under söndagen klockan 14.00 i ett samtal om den nya boken (i vilken hon medverkar) ”En dag av hopp – 100 andakter”, som samlar just 100 finlandssvenska radioandakter från de senaste åren. Med radioredaktören Hedvig Långbacka och andaktsredaktören Jani Edström diskuterar hon kring frågan om det går att vara djupt personlig i radion.

Debutanter

I morgon fredag klockan 12.00 deltar tidigare Nyan-medarbetaren Ylva Perera i ett samtal om hur antifascismen under 1920–1940-talen tog sig uttryck hos finlandssvenska författare som Atos Wirtanen, Mirjam Tuominen, Hagar Olsson och Elmer Diktonius.

Sveriges tidigare generalkonsul på Åland, Olof Ehrenkrona, är aktuell som redaktör för antologin ”Partiernas vägskäl – ett nytt politiskt landskap i Sverige och Finland”. Klockan 13.30 på fredagen samtalar han om antologin och dess teman med forskaren vid Åbo Akademi och tidigare kommunutredaren på Åland Siv Sandberg, som också medverkar som författare i boken.

Liv Wentzel (tidigare Örneryd), som i dagarna utkommit med sin debutroman ”Tillhanda” som utspelar sig i Vårdö i början av 1900-talet, och Ann Holm-Mörn, som är aktuell med sin debutroman ”Fabriken”, om kvinnors liv i Oravais textilfabrik i början av 1920-talet, samtalar på temat ”kvinnans roll” på fredagen klockan 16.00.

På fredagen deltar den åländska prästen Katarina Gäddnäs i ett samtal om porrberoende tillsammans med författaren Mathias Rosenlund och skolkurator Henna Liljeström.

 


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp