Ålänningen Niklas Fabritius projektleder stora vattenparksbyggen på lyxkryssare
Under jul- och nyårhelgerna tipsar Nyan här på hemsidan om läsning från året som gått. Den här artikeln publicerades första gången i Ålänningen 2, den 14 mars 2024. Här kan du läsa hela tidningen!
Niklas Fabritius föddes i Pargas, växte upp i Hammarland och bor i dag i Finström Bamböle med sin fru Julia Fabritius. Efter gymnasieåren på lyceet utbildade han sig till maskinmästare på Högskolan på Åland och arbetade på olika fartyg innan han erbjöds ett jobb på Wärtsilä som ibruktagningsingenjör.
– Sedan fick jag ett erbjudande från Ecomar och jobbade där mer och mer mot amerikanska kunder. Det var till stor del mina chefer som sporrade mig att starta eget. Sen gjorde jag det för att testa på och på den vägen är det.
En av kunderna är det amerikanska rederiet Royal Caribbean som är specialiserat på lyxkryssningar i Karibien. Fartygen är storslagna och rederiet lägger stor vikt vid upplevelsen. Det är inte bara en transportsträcka, utan i dag har passagerarna större krav på resorna än så.
Fokus på detaljer
– Det blir mer fokus på detaljer. Förr räckte det att man bara byggde ett soldäck och satte dit solstolar och en liten pool och passagerarna var nöjda. Men i dagens läge har gästerna höga krav på vad de vill ha. De vill inte bara sitta och titta ut över havet, säger Niklas Fabritius.
Det kan handla om olika koncept, teman, restauranger, eller det som Niklas Fabritius sysslar mest med – vattenparker. Royal Caribbeans senaste nybygge Icon of the Seas, som gjorde sin jungfruresa i januari i år, har en stor vattenpark på däck som Niklas Fabritius varit med och utformat och projektlett arbetet för. Hans roll är att förverkliga kundens, i det här fallet rederiets, idéer och få dem att fungera i praktiken.
– Många av de här projekten har aldrig gjorts tidigare och man måste därför komma med innovativa lösningar. De som ansvarar för produktutvecklingen kan säga att de har en idé och att de har intressanta saker som de vill bygga och som de tror kan sälja bra, men de har ju inte den implementeringskunskapen till fartyg. Då måste man hjälpa dem att få deras idé omvandlad till en produkt.
Höga säkerhetskrav
Byggprojekt på fartyg måste uppfylla europeisk och amerikansk säkerhetsstandard samt en rad andra föreskrifter. Det är med andra ord ingen lek att anlägga en vattenpark på ett fartygsdäck.
– Det finns hur mycket olika regler som helst att anpassa sig till. Inte bara tekniska och säkerhetsregler men också alla sorters handikappstandarder och hygienstandarder och sådant som man måste följa, berättar Niklas Fabritius.
Icon of the Seas vattenpark, som har döpts till Thrill Island, har sex olika vattenrutschbanor och är den största vattenparken till havs. Arbetet har varit utmanande, men roligt, menar Niklas Fabritius.
– De är otroligt komplexa, de här projekten. Det är inte bara designen som räknas, utan det är också mycket som är tekniskt drivet. Det är alltså otroligt komplext både tekniskt och designmässigt. Att få ihop hela projektet till en helhet, med alla olika viljor och egenskaper, är utmanande. Men jag tycker det är roligt när det blir svårt och krångligt.
Bra rykte
Arbetet innebär mycket resande, men Niklas Fabritius har sin bas hemma på Åland och hans bolag är registrerat här. Han berättar också att ålänningar har ett bra rykte i sjöfartsbranschen på andra sidan pölen.
– Där ser jag en kulturell skillnad. Det är så korta distanser på Åland att man inte har en rädsla för att ta tag i saker eller säga saker rakt ut. Man kanske är lite mer öppen och inte så rädd för att göra bort sig heller. Vi orkar inte vänta, utan vill ha saker gjorda på en gång.
Niklas Fabritius berättar att det på Åland finns ett fantastiskt marint kluster, som kanske inte är så synligt för gemene ålänning men som har haft stor betydelse för honom personligen.
– Den här närheten som finns, från rederier till installatörer, ingenjörer och konsulter, är helt otrolig och har hjälpt mig mycket, säger han.
Får du testa vattenrutschkanorna när de är klara?
– Ja, det är klart. Man måste uppleva dem på riktigt, så man vet hur de känns. Man måste vara ”hands on” på grejerna annars funkar det inte i långa loppet och det sker ingen utveckling om man bara är nöjd och sitter still.
Och vad tyckte du, hur var de att åka?
– Häftiga.
Niklas Fabritius arbetar redan med projekt till rederiets nästa stora nybygge, ett systerfartyg till Icon of the Seas som ska heta Star of the Seas och byggs på Meyervarvet i Åbo just nu. Hon väntas segla sin jungfruresa i augusti nästa år.