DELA
Foto: Privat
Alfons Röblom mottar den symboliska stafettpinnen från avgående BSPC-presidenten Henrik Möller.

Alfons Röblom ny president för Östersjökonferensen

Lagtingsledamoten och HI-politikern Alfons Röblom utsågs på tisdagen till president för Parlamentariska Östersjökonferensen.
– Under ordförandeskapet ska vi lyfta vikten av gemensamma lösningar på gemensamma utmaningar med fokus på miljö- och klimatpolitik, energiproduktion och säkerhet, säger han i ett pressmeddelande.

Sammanslutningen kallas på engelska Baltic Sea Parliamentary Conference och brukar förkortas BSPC. Det är ett forum som samlar parlamentariker från 10 nationella parlament, 7 regionala parlament och 5 parlamentariska organisationer runt Östersjön.

Under den årliga sammankomsten, denna gång i danska Helsingör, överräcktes ordförandeklubban till HI:s Alfons Röblom.

Under Danmarksbesöket fick deltagarna besöka Kronborgs slott för en mottagning med kung Frederik X som Röblom fick byta några ord med.

– Han berättade att han varit och seglat på Åland för ett antal år sedan, och i samband med det deltagit i en kräftskiva. Jag passade förstås på att påtala att det kanske vore dags för ett nytt besök till Åland.

I den åländska delegationen till BSPC ingår förutom Röblom lagtingsledamöterna Benny Pettersson (Lib), Anders Holmberg (M), Henrik Löthman (S) och Johan Lindström (Obs).