DELA
Foto: Jonas Edsvik

Alko stänger före julhandeln – här öppnar en ny butik

Alko i Sittkoff-gallerian stänger denna månad. Istället öppnar en ny, mindre butik, i Telegrafen i december.

Alko berättade redan under sommaren att butiken i Sittkoff flyttar till nya gallerian Telegrafen på Torggatan 6.

Nu är det klart att flytten sker i kommande månadsskifte.

– Nu vet vi att vi kommer att hålla Sittkoffsbutiken öppen som vanligt 10-18 ännu onsdag 29 november, men hålla stängt den 30:e. Sedan öppnar vi 1 december vår nya butik i Telegrafen, meddelar Simon Snell, kundservicechef vid Alkos butiker i Mariehamn.

Den nya butiken är planerad ”med fokus på lokala produkter, kundernas önskemål och säsongerna” – men innebär också ett mindre sortiment.

– Även om den nya butikslokalen och därmed också urvalet blir något mindre än det nuvarande, är vi lyhörda för kundernas önskemål och anpassar urvalet därefter.

Simon Snell hänvisar kunderna till Maxinge-gallerian medan centrumbutiken håller stängt – men också att det sedan går att beställa från webbsidan fritt till butiken för den som saknar något.

Ett exempel på säsongsvariationen i centrumbutikens är omsättning och typ av produkter.

– Vår försäljning växer överlag alltid under sommarmånaderna, i Sittkoff med ungefär en femtedel. Kunderna väljer också allt oftare alternativa förpackningar. Försäljningen av drycker i lätta glasflaskor ökar med cirka 30 procent under sommarmånaderna, i kartonger med 24 procent, bag-in-box med 43 procent och plastflaskor med nästan 15 procent, säger Simon Snell i ett pressmeddelande.