DELA
Foto: Sebastian Boman

ÅMHM avråder från bad vid fyra stränder

Ålands miljö- och hälsomyndighet, ÅMHM, avråder alla från att bada på fyra åländska platser: Västervikens, Kvarnbovikens, Klockarholmens och Prästös badstränder.
Detta på grund av bakterier, alger och blålera.

Åländska badplatser har på senare år drabbats av både både alger och bakterier. Denna sommar verkar följa samma trend, då nu flera åländska badstränder drabbats av en riklig mängd alger i vattnet.

Provtagning har gjorts av ÅMHM för E. coli och enterokocker och analyssvaren väntas komma under onsdagen, men cyanobakterier (alltså det som till vardags ofta kallas blågröna alger) har redan konstaterats i vattnet på flera ställen.

Flyttad simskola
I Västerviken och Kvarnboviken i Saltvik uppmättes temperaturen under måndagen till 21 grader med en ”riklig mängd alger” och cyanobakterier. ÅMHM avråder därför från bad där. På grund av detta har Folkhälsan också flyttat simskolan från Västerviken till Notplan i Kroklund hela denna vecka.

Kan ändra snabbt
Vid Prästö i Sund har ÅMHM från och med den 15 juli avrått från att bad på stranden på grund av blålera. Den 25 juni observerades där en liten, men observerbar mängd alger. Bara dagen före var det en riklig mängd alger, och myndigheten uppmanar därför badgäster att alltid göra sin egen bedömning eftersom algläget snabbt kan förändras.

Vid Klockarholmens badstrand i Lemland avråder även här ÅMHM från bad på grund av rikliga mängder cyanobakterier. En liten mängd E. coli och enterokocker observerades tidigare under månaden, men uppnådde inte skadliga nivåer.

Enerokocker och E. coli
Enterokockerna finns i magtarmkanalen hos djur och människor och kan orsaka sjukdom så som urinvägsinfektioner, sårinfektioner och ibland även sepsis och endokardit.
E. coli lever i de nedre delarna av tarmarna hos varmblodiga djur, inklusive fåglar och däggdjur. E. coli kan orsaka olika typer av infektioner i bland annat urinvägar, blodbanor, hjärnhinnor och tarmar.

Jack Hancock