DELA
Foto: STEFAN ÖHBERG
Mats Perämaa (Lib).

Ändringsbudgeten kompletterad – Åland får 8 miljoner mindre

Landskapsregeringen lämnade förra veckan en komplettering till den tredje ändringsbudgeten för det här året som lagtinget redan behandlar. Det handlar om en minskning av inkomsterna från skatteavräkningen och anpassningar för landskapets nya delägda rederi, Axferris.

Ålandsdelegationen har justerat skatteavräkningen som Åland får på förhand för det här året med en sänkning med 8 miljoner euro. Skatteavräkningen består av de inkomstskatter och samfundsskatter och ett par andra skatter som betalas på Åland och som Åland får tillbaka.

– Det är ett mindre inflöde av skatter än prognosen, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Han konstaterar att landskapet i det här skedet inte vet hur exakt Finansministeriet prognostiserar skatteavräkningen.

– Vi vet inte om de är schablonmässiga och man tar i för att de säkert ska räcka till, eller hur man gör. Vi har som avsikt att under vintern ha en diskussion med ministeriet för att få en bättre inblick i prognostiseringen, säger ministern.

Han konstaterar att om det handlar om en schablonmässig bedömning så behöver inte 8 miljoner mindre vara någon dramatisk förändring.

Inga färjor

Gällande skärgårdstrafiken ändras att den korta upphandling som nu ska göras i höst blir på 2 + 1 år, vilket regeringen redan tidigare kommunicerat. Man ändrar också finansieringen av Axferries så att landskapet inte ger några färjor till det nya bolaget, utan i stället ska den som vinner upphandlingen förbinda sig att köpa färjorna av landskapet. Även det här har regeringen tidigare berättat om.

I budgeten ingår även ett högre anslag för räntestöd för hyresbostäder, på grund av att anslagen behöver höjas när räntorna är relativt höga. Samtidigt sänks ett belopp som var budgeterat för flygtrafik till Helsingfors eftersom planerna på trafikplikt inte förverkligats som tänkt. I budgeten ändras även att samarbetsstöd för kommuner kan användas för tillfälligt likviditetsstöd för kommuner, vilket flera kommuner nu ansökt om.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp