DELA
Foto: Stefan Öhberg

Barnporrläkaren fortsätter arbeta

Den åländske läkare som 2020 i Sverige dömdes för innehav av barnpornografi och som fråntogs sin svenska legitimation fortsätter att arbeta som läkare i Finland, under nytt namn.

Landskapsregeringen ställer sig frågande till hur det är möjligt.

Vd för Valvira, tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården säger till Nyan: – Vi är medvetna om den här saken.

Mannen, som är bördig från Åland och som arbetat som läkare både i Sverige och på Åland, bodde i Sverige när han år 2020 dömdes för innehav av bilder och filmer föreställande sexuella övergrepp på barn. Han dömdes till skyddstillsyn och behandling och fråntogs sin läkarlegitimation.

Normalt borde mannen också ha fråntagits sin finländska läkarlegitimation. Landskapsregeringen övervakade fallet efter domen och fick besked av Finlands tillstånds- och tillsynsverk för social- och hälsovården – Valvira – att så skulle ske.

Låter häpen

Nyan kan dock avslöja att mannen under nytt namn är legitimerad som läkare i Finland och intill nyligen arbetat som sådan.

Ulla-Liisa Latvala, specialsakkunnig på landskapsregeringens hälso- och sjukvårdsbyrå låter häpen när hon får höra talas om saken:

– Är det sant? Det har jag inte hört.

Latvala berättar att hon själv kontaktat Valvira, när hon upptäckt att mannen hade licensen kvar ännu ett år efter domen.

– Jag poängterade att han var dömd och undrade hur lång tid det skulle ta. Men Valvira har ju sina egna juridiska rutiner. De granskar varje fall individuellt och det kan finnas andra regler beträffande legitimationer än i Sverige.

Tittade själv

Hon upplevde dock att saken skulle åtgärdas. För säkerhets skull sökte hon också på mannens namn i Valviras register ett halvt år senare.

– Jag tittade själv, och då var han borta.

Frågan är dock om mannen någonsin försvann ur registret. För samtidigt bytte han enligt de svenska skattemyndigheterna namn i Sverige och skrev sig sedan på Åland.

En person med detta nya namn och samma födelseår, födelsedag och yrkesspecialitet som den dömde återfinns i Valviras register. Han har intill nyligen arbetat som läkare hos vårdbolaget Mehiläinen, som driver 22 vårdcentraler i 19 kommuner samt 9 sjukhus.

Samma person

Nyan har tagit del av en mejlväxling mellan Mehiläinen och en privatperson som bekräftar att den dömde är samma person som den som nu figurerar i Valviras register. Ingen på vårdbolaget vill offentligt kommentera saken, men flera källor med full insyn säger dock att mannen inte längre arbetar där.

– Han jobbar inte kvar och har inte haft barnpatienter, säger en person.

– Men det är helt obegripligt för mig. Jag trodde Norden jobbade tillsammans. Om man i Sverige kommit fram till att han inte ska jobba kvar, hur kan han då arbeta i Finland?

En annan person på Mehiläinen tillägger:

– Men kanske har Valvira har gjort sin utredning och kommit till en helt annan slutsats? Eller så har han hittat ett kryphål.

Kryphål?

Frågan om kryphålet först: Har mannen avregistrerat sig själv (vilket är möjligt) och sedan sökt licens på nytt under sitt nya namn? Ulla-Liisa Latvala på landskapsregeringen tvivlar:

– Det undrar jag. Alla hans examenspapper då? Dem kan han ju inte ha fejkat?

Ändå finns han med i Valvira med sitt nya namn?

– Ja, det är ju väldigt intressant. Och konstigt. Det var nyheter för mig. Jag ska kontakta Valviras jurister igen.

Landskapsläkaren Knut Lönnroth säger:

– Vi vet helt enkelt inte vilket beslut Valvira har fattat i den här frågan och vi har ingen inblick i namnbyten och liknande. Så vi vet inte om det handlar om ett kryphål eller något annat.

Tycker du personligen att en läkare som innehaft filmade sexuella övergrepp på barn i sin dator ska kunna jobba kvar?

– Nej. Jag delar den svenska bedömningen att det inte är förenligt med de yrkesetiska grunderna. Det är min personliga åsikt.

Fick han behålla licensen?

Ändå återstår möjligheten att Valvira INTE tagit ifrån den dömde läkaren legitimationen, trots innehavet av filmade och fotograferade barnvåldtäkter.

Nyan får till sist tag på Markus Henriksson, vd för Valvira. Han säger:

– Jag kan säga så mycket som att vi är medvetna om den här saken. Vad vi kommer att göra kan jag inte kommentera. Jag kan inte ens kommentera om något är på gång, eftersom detta är sekretessbelagd information.

Är det så att ni kommit fram till att han INTE ska fråntas sin legitimation?

– Jag kan inte kommentera det.

Borde det inte räcka med innehav av 250 bilder och 7 filmer föreställande sexuella övergrepp på barn, varav 144 av bilderna och 2 av filmerna bedömdes vara ”särskilt hänsynslösa”, för att man ska mista licensen som läkare?

– Vi kontrollerar vad som är nödvändigt och vad som är möjligt enligt lagstiftningen.

Mannen, som arbetat som läkare både i Sverige och på Åland, bodde i Sverige när han år 2020 dömdes för innehav av 250 bilder och sju filmer föreställande sexuella övergrepp på barn. Domstolen fann att 144 av bilderna och två av filmerna var att betrakta som särskilt hänsynslösa. Bilderna och filmerna hade ingen anknytning till hans arbete som läkare.

Ursprungligen var mannen också misstänkt för stämpling till grov våldtäkt, men den delen av åtalet förföll på grund av det dåliga bevisläget. Han dömdes i oktober 2020 till skyddstillsyn och behandling och fråntogs av den svenska hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd sin läkarlegitimation.