DELA
Foto: Jonas Edsvik

Beskedet: Åboflyget upphör

Landskapsregeringen hittar inget lagligt sätt att stöda ett fortsatt Åboflyg efter 25 oktober. Det var beskedet på fredagen.
– Vi har försökt på alla möjliga sätt att hitta en lösning, säger infrastrukturminister Camilla Gunell (S).

Nyan berättade i fredagens tidning att vilja och pengar finns – och att landskapsregeringen avsatt 220 000 euro för flygtrafik resten av året. Men på fredagen tvingades man konstatera att man inte kan ge ytterligare pengar till flygbolaget.

– Det finns inget lagligt sätt att ge dem till Amapola, säger Camilla Gunell.

Man har även vänt sig till EU-kommissionen för att hitta en väg, men där går det inte att få ett snabbt svar.

– Vår samlade expertis på området gör bedömningen att vi har väldigt svårt att hitta en legal grund för att ge de här pengarna till Amapola. Om inte heller motparten är säker på den legala grunden tar de inte ens emot dem. Det måste vara en trygg transferering för båda parter.

Blev det för kort varsel?

– Det skulle jag säga.

Camilla Gunell säger att man måste se om det finns en annan stödordning att motivera beslutet på.

– Eftersom det inte är en ren patienttransport utan en hybridmodell med kommersiella aktörer finns det inte, som vi uppfattar det.

Gotland har samtidigt hamnat i en liknande situation då SAS ställt in den absoluta merparten av sina flygningar till Stockholm resten av året. Där har SAS underleverantör Xfly uppgett att de kunna fortsätta flyga året ut om SAS hade velat.

Har ni vänt er till andra flygbolag?

– Skulle det finnas en kommersiell grund att flyga Mariehamn-Åbo så skulle det antagligen finnas en operatör på linjen. Man har nog gjort allt man kunnat. Det är ingen som står redo att börja flyga från en vecka till en annan. Man måste nog införa trafikplikt och finansiera det med till en viss del offentliga medel.

– Om vi inte får bättre flygtrafik på sikt på Helsingfors är vi kanske tvungna att överväga det för att inte bli för isolerade här på Åland. Det är ett långsiktigt arbete eftersom det krävs överenskommelseförordningar med riket.

Nu koncentrerar man sig på alternativet med patientflyg. Man hoppas få igång det så snart som möjligt – men en rimlig tidtabell är att ha det på plats från årsskiftet. Fram tills dess är det upp till social- samt hälso- och sjukvården att hitta lösningar för sina patienter.