DELA
Foto: Joakim Holmström
ÅHS personal ska använda munskydd efter sjukdom eller när man haft förkylningssymptom. Men något krav på att all personal ska ha munskydd i kontakt med patienter finns inte.

Covid-19 nu en infektion bland andra

Hälsocentralen får nu många besök som är relaterade till luftvägsinfektioner. Men någon klar koppling till covid-19 finns inte.

– Vi testar inte för covid-19 på samma sätt som tidigare så vi har ingen tydlig bild av läget, säger Jun Nagamori, chefsläkare på Ålands hälso- och sjukvård.

– Vi har någon inläggning per vecka på sjukhuset på grund av infektion. Så det är tydligt att infektionsvirussäsongen är igång och att covid också fortsatt finns i samhället.

Men det flesta i samhället har vid det här laget åtminstone en partiell immunitet, antingen på grund av genomgången covid eller vaccination, säger Jun Nagamori.

– För de flesta är covid i dag som en luftvägsinfektion bland andra, till exempel influensa eller förkylningsvirus.

Finns det nu skärpta krav eller önskemål om munskydd i vården?

– Vi är alltid noga, särskilt under infektionssäsongen, med grundläggande hygienrutiner.

– Munskydd använder vi inte regelmässigt. Men om anställda har förkylningssymptom, och kommer tillbaka till jobb, så ska de använda munskydd för att undvika smittspridning. Och vi är extra varsamma om det fåtal patienter som ligger i riskzonen för svår covid.

Kan det gå så att kraven skärps, så att alla inom vården som har med patienter att göra ska ha munskydd?

– Det har varit mycket diskussioner kring covid och munskydd och det kommer mer och mer vetenskapliga studier. Men i nuläget ser jag inte att vi kommer att inför något sånt krav.

Boosterdoser

ÅHS har öppnat webbokningen för influensavaccineringen som pågår till månadsskiftet, vecka 48. Samtidigt kan man få en boosterdos av coronavirusvaccinet. En sådan rekommenderas för personer som är 65 år eller äldre, och för personer som tillhör riskgrupper för att insjukna i allvarlig covid-19.

Boosterdosen rekommenderas oberoende av hur många vaccindoser personen har fått eller hur många gånger personen haft coronasjukdomen. Minst tre månader ska ha gått sen den senaste vaccinationen eller genomgången sjukdom.

Personer som inte kan ta sig till hälsocentralerna, till exempel på institutioner och boenden, kan få vaccinen via hemsjukvården.

Bokningsläget

En koll på ÅHS hemsida, ahs.ax, på söndagen visade att de närmaste lediga tiderna på hälsocentralen i staden var på torsdag, den 16 november. På hälsocentralen i Godby fanns sex lediga tider på onsdagseftermiddagen.

– I viss mån kan vi öka på personalresurserna. Vi följer med bokningsläget och försöker skapa en tillgänglighet, säger Jun Nagamori.