De första svenska ägarna hämtade sina båtar
De fick visa papper för gränsbevakningen vid flygfältet och sen köra sig själva med hyrd minibuss direkt till ÅSS – så såg man till att båtägarna från Sverige kunde komma till Åland för att hämta hem sina båtar utan att ha kontakt med någon på vägen.
– Det är arrangerat med hyrbilar och bilnycklarna i ett skåp med kodlås, säger stationschef Kim Westman från Ålands sjöbevakningsstation. Han och hans kollegor är på plats på flygfältet på måndag förmiddag för att ta emot ett 15-tal båtägare som anländer med flyg från Sverige.
– Båthotellet har skickat listor till oss. Ägarna ska kunna visa intyg att de har en båt här.
Över 50 motorbåtar låg och väntade på sina ägare vid ÅSS bryggor fram tills igår måndag, när de första hämtades. Båtägarna fick därmed möjlighet att komma till Åland några dagar tidigare än svenskar som äger stugor på Åland.
– Då vi beslöt om den här manövern visste vi inte att gränskontrollerna skulle ändras den 14 maj. Men vi valde att fullfölja eftersom det ändå gått så långt, säger Kim Westman.
– Den stora bilden är ju ändå kvar: undvik närkontakter, för läget är fortfarande väldigt allvarligt och risken finns att epidemin tar ny fart.
Morgonflyg
Den här våren fungerar Åland även som uppsamlings- och avhämtningsplats för fritidsbåtar som sålts från Finland till Sverige. Men de flesta av båtarna vid ÅSS är sådana som vinterförvarats på Åland. Ägarna har den här veckan på sig att hämta sina båtar. Enligt Kim Westman kommer de flesta med morgonflyget från Stockholm.
– De flesta kommer idag, lite färre resten av dagarna.
Mikael Hvinlund från Stockholm var en av de båtägare som anlände med flyget.
– Det har gått bra, det har varit bra information och vi är glada att ha fått den här veckan på oss att hämta våra båtar. Många har varit oroliga.
Han har haft sin Targa 44 på vinterförvaring på lagerhotellet i Hammarland för andra året i rad.
– Nu kör jag den till Stockholm, Saltsjöbaden. Det är lite blåsigt men det ska bli lugnare till kvällen.
Han säger att de brukar vara på Åland med sin båt på somrarna.
– Vi kommer gärna i sommar också om gränserna öppnar.
Mikael Hvinlund sällar sig sen till en grupp andra båtägare som packar in sig i en minibuss.
– Sommaren är räddad, säger en av dem.
– Vi har kämpat länge för det här.