De vill rena vattnet från antibiotika
Att designa ett protein som ska kunna bryta ner antibiotika i vatten. Det projektet jobbar bland annat mariehamnaren Josephine Berg med i sommar.
– Vårt mål är att få fram en produkt som man kan implementera i till exempel reningsverk, säger Josephine Berg.
Josephine Berg är född och uppvuxen i Mariehamn, men studerar just nu teknisk kemi vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. I sommar gör hon ett sidoprojekt tillsammans med 19 andra studenter från KTH, Karolinska institutet och Konstfack. Nio av dem har tillbringat helgen på Åland för att jobba med projektet som handlar om att ta fram en metod som kan bryta ned antibiotika i vatten. Till sin hjälp har de både datorsimulationer och laboratorium, men också studiebesök och andra kontakter inom industrin.
– När laget sattes ihop så hade vi massa olika förslag på projekt, men att det blev just det här var för att vi kände att det är så viktigt. Flera reningsverk har upptäckt att man kan ta bort antibiotika ur vattnet, men det är ingen som gör någonting åt det då det inte finns några lagar för det, säger Berg.
Studenterna har besökt reningsverk i Sverige och på Åland. Under Ålandsvistelsen gjordes ett studiebesök på Lotsbroverket i Västra hamnen i Mariehamn.
– Det var jätteintressant. Tomas Mörn visade oss runt och hur reningsprocessen fungerar, säger Berg.
Det protein som gruppen tar fram är anpassat för en specifik antibiotikasort, sulfametoxazol.
– Av alla läkemedel i Östersjön så är det det vanligaste, säger Martin Axegård, som studerar till läkare vid Karolinska institutet.