DELA
Foto: Matilda Saul

Demensföreningen bjöd på hjärngymnastik

Funktionsrätt Åland höll öppet hus i måndags. Alla elva medlemsföreningarna höll i olika aktiviteter och informerade besökarna om vad som är på gång inom föreningarna.

Yoga, fotmassage och hjärngymnastik var några av de aktiviteter man kunde testa på under Funktionsrätt Ålands öppna hus. Under våren har Carola Larsson, närvårdare med specialisering på kognitiv svikt, kört hjärngymnastik för medlemmar i Demensföreningen på Åland en dag varannan vecka och under hösten kommer hon fortsätta med det.

– Hjärngymnastiken innehåller sång, musik, frågesport och lättsamma aktiviteter som till exempel pyssel. Tanken är att medlemmarna ska göra saker de klarar av och samtidigt får träna hjärnan. Det är något som alla mår bra av, säger Carola Larsson.

Foto: Matilda Saul
Carola Larsson höll i hjärngymnastik under Funktionsrätt Ålands öppna hus där besökarna fick måla och göra om kottar till kylskåpsmagneter.

I augusti startade demensföreningen även en grupp för anhöriga som riktar sig till yngre personer som har en förälder med en demensdiagnos.

NPF Åland var även på plats under öppna huset och informerade om vad som händer i föreningen.

– Vi riktar oss till personer med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, deras anhöriga och andra intresserade. Det har varit rätt mycket folk här i dag vilket är väldig bra då vi vill informera allmänheten om att vi finns, säger Dexter Mäkelä, som är styrelsemedlem i NPF Åland.

Vad händer inom föreningen?

– Vi har rätt mycket på gång. Vi håller i olika evenemang och föreläsningar. Sedan har vi även startat en diskussionsgrupp för personer med autism men även de som misstänker att de har en diagnos. Och vi har kommit igång med Simuli som är ett modererat ungdomsforum på nätet ungdomar kan träffas online och hitta nya vänner med liknande intressen, berättar Dexter Mäkelä och styrelsens vice ordförande Sonja Winé fyller i:

– En annan grej som vi gör är att hålla kalas som är anpassade för barn med en NPF-diagnos.