DELA
Foto: Jonas Edsvik
Ålands vattens vd Christian Nordas.

Dricksvattentäkterna på lägsta uttagsnivå

Både Markusbölefjärden och Långsjön är inne på sina sista vattencentimetrar. Men att bara stänga av vattenuttaget är problematiskt.

– Om vi stänger vattenledningar så leder det till att vi får stillastående vatten och det leder till bakterietillväxt och hygieniska problem, säger Ålands vattens vd Christian Nordas.
Avdunstningen fortsätter i dricksvattentäkterna, men konsumtionen har minskat.

– Normalt går det ner ganska rejält i slutet av augusti, med turistsäsongens slut, säger Ålands vattens vd Christian Nordas.

Men vattennivåerna fortsätter sjunka i oroväckande takt.

– Nu närmare sig Ålands dricksvattenstäkter lägsta uttagsnivå, allting har blivit tillspetsat, säger Magnus Eriksson på ÅMHM.

Både Markusbölefjärden och Långsjön har i princip nått sina gränser.

– Tillsammans med kommunerna har vi uppmanat till att spara vatten, men vi ser inget scenario att vi stänger kranarna. Om vi stänger vattenledningar så leder det till att vi får stillastående vatten och det leder till bakterietillväxt och hygieniska problem.

I Dalkarby träsk finns inga uttagsgränser och i princip är det tillåtet att tömma den på allt vatten.

– Men det ska vi inte göra om jag får bestämma. Men vi kommer höja uttaget från Dalkarby.

Nordas säger att man varje fredag satt sig ner för att prognosticera den kommande veckan, men varje gång blivit besviken.

– Varje gång har prognosen visat på högre nederbörd än vad det blivit i verkligheten. Men förhoppningsvis blir det kallare och då minskar avdunstningen.