DELA
Foto: Daniel Vannan

Expressen: Ryska konsulatet riktar ”spionkamera” mot demonstranter

Rysslands Ålandskonsul Alexandr Rogov har placerat en ”spionkamera” i ett fönster mot Esplanaden där det varje dag demonstreras mot kriget i Ukraina.

Det skriver Expressen i ett reportage om demonstrationerna som pågått i esplanaden sen Ryssland anföll Ukraina i februari 2022.

Stället där demonstranterna samlas varje dag klockan fem har fått det informella namnet Ukrainaplatsen. När Expressenreportern Leif Brännström och fotografen Jens Christian intervjuar demonstranter ser de en liten övervakningskamera innanför ett fönster på nedre våningen, till höger om konsulatets huvudingång. Kameran är riktad mot Ukrainaplatsen. En liknande kamera finns på övervåningen.

”Vi kan inte se den exakta kameramodellen, men den liknar de kameror som kan kopplas till mobilen eller nätet och fjärrstyras från annan plats”, skriver Leif Brännström.

”Är kamerorna placerade i fönstren för att skrämmas utan att vara inkopplade? Eller är de monterade och registrerar varje demonstrant för kartläggning? Ska de filma fotbollssupportrar som brukar ta vägen förbi konsulatet och urinera in genom staketet?”

Konsuln, som hållit en låg profil sen kriget inleddes, vill inte bli intervjuad av Expressen och han svarar inte på mejlfrågor.

På ryskt territorium

Ingen av de två kamerorna är lagliga. Det beskedet får Expressen av Ålands polismyndighet. Men eftersom marken som konsulatet finns på är ryskt territorium kan polisen inte ingripa. Det kan bli ett ärende för Finlands utrikesministerium, skriver Expressen.

När kamerorna placerades ut är oklart. Den här bilden på kameran på konsulatets nedre våning togs på onsdagsförmiddagen. Kameran kan också ses på en bild som Nya Åland tog i november i fjol. Men den fanns inte där när Ryssland inledde anfallet mot Ukraina.

Läs Expressens reportage om konsulatet och demonstrationerna HÄR.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp