Fällor ska stoppa granbarkborren
Skogbruksbyrån har börjat övervaka granbarkborrens framfart i de åländska skogarna. Just nu finns fällor uppsatta på tre ställen på Åland och som töms en gång i veckan.
– Det här gör det lättare att få ut information till skogsägarna, säger byråchef Mikael Sandvik.
Under stormen Alfrida var det många skogsområden på Åland som förstördes. I Hammarland Samuelstorp finns tre av Ålands skogsbruksbyrås totalt nio granbarkborrefällor nu uppsatta sedan en tid tillbaka. De är placerade på en yta som fullständigt blåste sönder under stormen. Syftet med fällorna är att hålla koll på granbarkborrepopulationen.
– Den stora farhågan är om vi på Åland kommer att få en massförekomst av granbarkborren efter stormen då den skapade lämpligt material för granbarkborren, säger Mikael Sandvik.
Granbarkborren övervintrat normalt nere i marken eller i stammar på träden. På våren när temperaturen överstiger 18 grader så börjar de flyga och svärma för att föröka sig.
– Då vill de ha ganska färskt virke. Hanarna borrar in sig i stammarna och där börjar de producera ett doftämne, feromon, som lockar till sig andra barkborrar, berättar Sandvik.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!