DELA
Foto: Jonas Edsvik
<b>VILAR </b>Lakkorven ska ligga i lake, alltså saltat vatten, i cirka ett dygn. 

Februarispecialitet med anrika traditioner

Den tillverkas bara under februari månad och kan ätas kokt eller stekt.

Lakkorvens popularitet har, olika mattrender till trots, hållit i sig och på Dahlmans slakteri tillverkas runt 800 kilo av den kryddpeppardoftande korven varje år.
Lakkorv består i huvudsak av kött, korngryn, lök, kryddor, svål och tarmen som korven stoppas i. Efter stoppningen lägger man korven i lake i cirka ett dygn. Det är också från laken som korven har fått sitt finlandssvenska namn.

Om det är någon som vet hur en riktig lakkorv ska tillverkas så är det korvmästaren Ingvar Broo på Dahlmans slakteri. Han började jobba på Dahlmans för 37 år sedan och har haft ansvar för lakkorvstillverkningen de senaste 17 åren.

Ingvar guidar oss genom slakteriets olika delar och till slut når vi korvtillverkningens hjärta där korvsmeten blandas. Den så kallade cuttern kan hantera runt 100 kilo råvaror åt gången och är en modern och maffig pjäs som köptes in förra året. Cutten mixar smeten till rätt konsistens och det är också möjligt att reglera apparatens temperatur, vattenmängd och tid.

Alla ingredienser läggs i samtidigt och is tillsätts för friktion och för att sänka temperaturen på smeten. När allt är klart körs smeten genom korvsprutan och sedan läggs korvarna i stora backar med lake i ett dygn innan de förkokas, förpackas och körs i väg.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!