Flest flyttade till Mariehamn under fjolåret
Av fjolårets inflyttare bosatte sig flest i Mariehamn. Var fjärde inflyttare är en återflyttad ålänning, visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub.
Av de 925 personer som flyttade till Åland i fjol slog sig över hälften ned i Mariehamn. Knappt var tionde flyttade till skärgården, skriver Åsub i sin statistikrapport.
År 2021 flyttade 739 personer ut från Åland, vilket ger ett flyttningsöverskott på 186 personer, fördelat på 94 kvinnor och 92 män.
240 av alla inflyttade är en återflyttad ålänning. Det vill säga personer som är födda på Åland men som har bott någon annanstans under en tid.
”Andelen har varit ungefär densamma under den tioårsperiod för vilken uppgifter finns tillgängliga”, skriver Åsub.
Samtidigt flyttade 330 Ålandsfödda personer bort. Personer som är födda i Sverige står för det största överskottet med 140 personer.
”Men också gruppen invånare födda utanför Norden fick ett betydande flyttningsöverskott, över 100 personer.”
30 olika språk
Över 30 procent av de inflyttade har ett annat språk än svenska. Andelen är på samma nivå som de senaste tio åren. Bland de 280 inflyttade med andra modersmål finns 30 olika språk representerade. Störst andel är finska, därefter följer lettiska, rumänska, arabiska och engelska.
Av de inflyttade är åldersgruppen 20-29 år störst med närmare 320 personer. Det är också i den åldersgruppen som utflyttningen är störst, vilket resulterar i en nettoinflyttning på ett litet minus. Också i gruppen 10-19-åringar blev inflyttningsnettot negativt.
”Framför allt på grund av den stora utflyttningen av 19-åringar”, enligt Åsub.
Men i de övriga åldersgrupperna var inflyttningen större än utflyttningen.
Fler flyttade från skärgården än till den
Av de 1660 personer som flyttade till eller från Åland ifjol var det över 3 000 som flyttade inom landskapet. 1 700 flyttade inom kommunen medan 1 300 flyttade till en annan.
”Flera flyttade från skärgården till fasta Åland än i motsatt riktning. Mariehamn hade ett flyttningsunderskott i förhållande till landsbygden. Landsbygden fick däremot ett överskott av den interna åländska flyttningen, framför allt Jomala, men även Sund, Finström, Lemland och Lumparland.”