DELA
Foto: Stefan Öhberg
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) och finansminister Torbjörn Eliasson (C) vid tidigare presskonferens.

Företagare ska vända sig till banken vid likviditetsproblem

    Likviditeten blir det stora problemet för företagen nu drabbas av konsekvenserna av coronaepidemin.
    Finansminister Torbjörn Eliasson (C) betonade på måndagens presskonferens att det kommer att finnas ekonomisk hjälp att få.

    Finlands finansminister Katri Kulmuni (C) berättade om ett stort ekonomiskt hjälppaket på den finländska regeringens presskonferens på måndagseftermiddagen, som uppgår till cirka fem miljarder euro.

    Vad det här betyder för Åland är oklart ännu på måndagen.

    – Vi måste få tid att studera vad det här i detalj innebär, sade Torbjörn Eliasson (C), finansminister och fortsatte:

    – Landskapsregeringens huvudprincip är hälsa först och ekonomi sedan och människor först och företagen senare. Vi kommer att gå in i ett kärvt ekonomiskt läge. Corona påverkar globalt, men det påverkar oss mycket och Åland är extra känsligt, skulle jag säga.

    För de som ändå oroar sig för de ekonomiska realiteterna gavs några råd.

    Torbjörn Eliasson hänvisar permitterade att ta kontakt med Ams och lovar att Ams ska ha pengar.

    Företag som får likviditetsproblem ska vända sig till sin bank.

    – Där kommer man sedan slussas vidare. Vi kommer att utöka hjälpen vart efter. Vi ska se vilka behov som finns och se hur vi kan möta dem. Det som är viktigt är att handläggningstiderna ska bli snabba, det ska inte ta mer än två–tre dygn innan man har ett beslut från sin bank.

    Tidigare har landskapsregeringen arbetat med en omställningsbudget. Nu har det arbetet pausats.

    – Vi har i stället börjat med en resursbudget. Alla avdelningar har fått komma med sina behov som de nu har på grund av coronaviruset. Vi förbereder så att att vi snabbt kan be om större fullmakter och mer resurser från lagtinget. Det kan gå fyra–fem dagar att få ett lagtingsbeslut.

    Torbjörn Eliasson har också startat en aktivitetsgrupp, där alla banker, Ålands Näringsliv och Företagarna på Åland ingår.

    – Vi har fem–sex personer som arbetar med det här kontinuerligt och ser vad det finns för behov och kommer med förslag till åtgärder, säger han.