Fredsskulpturen flyttad av säkerhetsskäl – igen
Skulpturen Non-violence, som donerades till landskapet av Anders Wiklöf i samband med självstyrelsens hundraårsjubileum, har tillfälligt flyttats till lagtingsbyggnadens sydvästra hörn som vetter mot korsningen Strandgatan/Storagatan.
Skulpturen flyttades in i lagtingets entré i somras av säkerhetsskäl, då basen som håller skulpturen på plats ordentligt då inte var färdigställd. Basen, som nu är klar, består av en sockel i röd granit. I dagarna har skulpturen tillfälligt flyttats till lagtingsbyggnadens hörn mot korsningen Strandgatan/Storagatan, där den också ska belysas ordentligt. Tanken är att den slutgiltiga platsen ska bli plattan framför lagtingsbyggnaden, men Fastighetsverket har konstaterat att den behöver förstärkas för att hålla för fundamentets tyngd, då det ligger en parkering under jord på platsen.
– Tanken är att den ska få en förnämlig placering framför lagtingshuset när arbetet med att förstärka plattan är klart, säger lagtingsdirektör Susanne Eriksson.
Skaparen av verket, den svenske konstnären Carl Fredrik Reuterswärd (1934–2016), bodde och verkade i New York sedan 1960-talet. Där blev han god vän med John Lennon och Yoko Ono. Efter mordet på Lennon 1980 frågade Yoko Ono om Reuterswärd kunde tänka sig att utföra ett konstverk som hyllade Lennon och som symboliserade fred och ickevåld.
Reuterswärd skapade skissen till Non-Violence, som göts i brons vintern 1984–85. Det första exemplaret placerades utanför Lennons och Onos bostad i Strawberry Fields vid Central Park i New York, varifrån det senare flyttades till entrén utanför FN:s högkvarter på Manhattan. Där har det sedermera blivit världsberömt och det mest fotograferade motivet vid FN:s högkvarter.