DELA
Foto: Ida K Jansson

Goda förutsättningar för mammor som vill amma

Den som vill amma sitt barn har goda förutsättningar för det på Åland.

Det menar barnmorskorna vid Ålands Hälso- och Sjukvård.
På väggen på BB-avdelningen på Ålands hälso- och sjukvård hänger en tavla som beskriver allt det som amning är för ett barn:

”Varför vill jag ligga vid bröstet?

Jag är hungrig, jag är törstig, jag är rädd, jag fryser, jag är trött, jag är sårad, jag saknar dig, jag får tänder, jag har tråkigt, jag älskar dig, jag behöver dig.”

Amning är så mycket mer än ett sätt att mata sitt nyfödda barn på. Att tänka att det bara handlar om överföring av mjölk mellan mamma och barn är förenklat.

Någon amningsstatistik för Åland finns inte. Men däremot är andelen mammor som ammar sina barn rätt hög både i Sverige och i riket.

– Och vi här på Åland brukar ligga mitt i mellan, säger Pernilla Söderlund, ordförande i Ålands barnmorskeförening.

På Åland rekommenderas helamning till och med sex månaders ålder och de allra flesta ammar sitt nyfödda barn.

Amning är något som varje kvinna måste lära sig. Det fungerar inte automatiskt bara för att du är en kvinna och har fött ett barn.

Det kräver övning, för vissa mer än andra. På Åland finns dock goda förutsättningar för att få till amningen på ett bra sätt.

– Här får man stanna ganska länge på BB. Man blir inte hemkörd på grund av platsbrist som man kan bli på många ställen i Sverige och i fastlandet, säger Catrine Mattsson.

Läs mer i fredagens Nya Åland!