DELA
Foto: Jonathan Vik
Projektingenjören Elias Nilsson jobbar hela hösten med en rapport om Föglötunneln som ska vara färdig tills årskiftet.

Möt landskapets nya ingenjör-han gräver i Föglötunneln

Elias Nilsson är projektingenjör för Föglötunneln. Han är anställd för hösten och har i uppdrag att sammanställa en rapport som bland annat reder ut tunnelns säkerhet och ekonomi.

Nilsson kommer ursprungligen från Jönköping i Sverige. I våras bestämde han och den åländska sambon Anna Sundberg att de skulle flytta till Mariehamn. I samma veva sökte han jobbet som tunnelingenjör för landskapsregeringen.

– När jag sökte jobbet visste jag inte att tunneln var en så stor grej här. Men de erfarenheter jag har passade bra. Jag har också förr jobbat med projekt och ledarskap.

Nilsson är maskiningenjör i grunden och har jobbat med hårdvaruutveckling. Han har bland annat utvecklat flyg- och gasturbiner.

– Med tunnlar är det samma tänk men en annan produkt. Man sätter in sig i system och delsystem och analyserar tekniska aspekter och tänker på säkerheten.

Hur ser arbetet ut i vardagen?

– Man gräver mycket i tidigare utredningar och projekt. Jag tittar bland annat på vad man kommit fram till i tunnelprojekt i Norge, Island och på Färöarna. Jag intervjuar också experter av olika slag. Jag har bland annat pratat med räddningsmyndigheterna. Det ingår också en hel del räknande.

Säkerhet och ekonomi

Nilsson har inte behövt börja från noll. Det finns tidigare utredningar från Åland som han kan bygga vidare på. Gällande säkerheten har olika tunnelmodeller föreslagits. Där har han kollat på olika säkerhetsstandarder.

– Det ser ut att bli en enrörstunnel. Men vi får se hur den blir utformad med räddningskanaler och likanande. Det har varit tal om en vägg emellan för säkerheten. Vi kollar kostandsskillnader och hör vad räddningsverket anser.

Eftersom det handlar om en biltunnel får inte fotgängare och cyklister vistats i tunneln.

– Vi får se hur man löser det för dem. Man kunde exempelvis ha en mindre färja eller bussar.

Vad står i vägen för att Föglötunneln ska bli verklighet?

– Det är tekniskt möjligt att bygga en tunnel. Frågan är om det är ekonomiskt hållbart. Jag utreder också om vi kan bygga den med god säkerhet. Politikerna kommer få en slutrapport som de får ta ställning till.

Tänkbara platser för tunnelöppningar undersöks men ingenting har fastställts. Nilsson pratar bland annat med markägare och kommunerna för att höra vad de tycker. Man kommer också att titta på trafikflödet och räkna på intäkter och kostander.

– Det viktigaste är finanseringen. En tunnelavgift behövs för att täcka kostnaderna. Flera upplägg kommer att jämföras.

Vad kan prislappen landa på?

– Det är ett väldigt tidigt skede ännu. Jag vet inte hur stor summan blir. Men utredningen kommer innehålla ett eller flera förslag som politikerna får titta på.

Föglötunneln är väldigt uppmärksammad i den offentliga debatten. Hur påverkar den tudelade opinionen dig?

– Det är spännande att det är så stort. Jag tycker det är kul att finns ett intresse för ett projekt som jag jobbar med. Mitt jobb är att lägga fakta på bordet och visa hur det ser ut. Sedan får folk tycka vad de vill om det.

Rapporten blir klar till årsskiftet. Då får politikerna besluta hur man går vidare med projektet.

Uppdatering 27.8.2021: En faktaruta hade felaktigt följt med ut när artikeln publicerades på nyan.ax. Rutan plockades därför bort från hemsidan i sin helhet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp