DELA
Foto: Emma Harald

Hancock och Nya Åland vann journalistpriset Snöspaden

Nya Åland och reporter Michael Hancock mottog i kväll Snöspaden, det finländska nationella priset för grävande journalistik.

– Det här är ett riktigt journalistpris – inte för en journalist utan för journalistiken som fungerade, säger Michael Hancock.

– Stort!, säger Michael Hancock över telefon direkt från galan i Helsingfors.

I den prisade granskningen rapporterade Michael Hancock i Nya Åland om en Ålandsbördig läkare, som arbetat som läkare både i Sverige och på Åland. Läkaren bodde i Sverige när han år 2020 dömdes för innehav av bilder och filmer föreställande sexuella övergrepp på barn. Han dömdes till skyddstillsyn och behandling och fråntogs sin läkarlegitimation.

Avslöjade system

Landskapsregeringen övervakade fallet efter domen och utgick ifrån att den dömde skulle bli av med sin läkarlegitimation även i Finland, så blev dock inte fallet.

I september 2023 kunde så Nya Åland, med Michael Hancock i spetsen, avslöja att mannen under nytt namn var legitimerad läkare i Finland och hade arbetat som läkare i landet efter att han dömdes i Sverige.

I Nyans granskning bekräftade överinspektör Carola Arjatsalo på Valvira att myndigheten granskat ärendet men släppt igenom det, eftersom den finländska lagstiftningen inte möjliggör delegitimering av läkare som begått brott ”utanför tjänsten”.

– Det som är roligt är att det blev som ett slags journalistisk stafett. Vi började gräva och så var det andra medier som genomförde den delen av granskningen som vi inte hade råd med, ringde runt till varenda vårdgivare, och alla var noga med att kreditera oss. Det känns jättekul; ett riktigt journalistpris – inte för en journalist utan för journalistiken som fungerade, säger Michael Hancock.

En av tre nominerade

Michael Hancock och Nya Åland var en av tre nominerade bland över 40 bidrag i kategorin lokala gräv till Snöspaden.

På prisutdelningen får han frågan hur det är möjligt att en liten lokaltidning som Nya Åland har tid och resurser för en så här omfattande granskning.

– För att alla är så extremt trevliga mot varandra. Om dina bästa vänner också råkar vara dina kollegor hjälper ni varandra. Jag hade tur, svarar Michael Hancock.

Juryns nomineringar

Michael Hancock/Nya Åland

Den åländska tidningens journalist Michael Hancock avslöjade hur en läkare som dömts för innehav av barnpornografi i Sverige kunde fortsätta arbeta i Finland med myndigheternas godkännande. Artikeln var resultatet av tidningens egna grävjobb. De två artiklarna gav upphov till stora uppföljningar av andra medier. Det blev en synlig händelse i de svenskspråkiga medierna, som utvidgades först till Hufvudstadsbladets undersökningar på lokalnivå i Österbotten och Svenska Yles följdartiklar om ämnet på en bredare nivå. Rapporteringen av fallet i Finland ledde till undersökningar om behovet av lagändringar och bildandet av en arbetsgrupp. En av arbetsgruppens målsättningar är att harmonisera lagbestämmelserna mellan grannländerna som en del av en omfattande reform av lagstiftningen.

Maija Ahonen/Perhonjokilaakso-tidningen

Lokaljournalisten Maija Ahonen intervjuade en företagare i Kaustinen om ett ämne som väckte upprördhet i kommunen. Företagaren hade tidigare hamnat i en svår situation eftersom hela hens näring, pälsdjursuppfödning, fick upphöra på grund av fågelinfluensan. Att få intervjuer om ämnet var nästan omöjligt för alla medier eftersom företagare inom näringen vägrade säga något. Med uthållighet hittade dock journalisten en person som öppet uttalade sin åsikt. Endast en femtedel av pälsdjursuppfödarna i området återstod vid slutet av året jämfört med tidigare, vilket visar på ämnets vikt inom tidningens kärnområde.

Asta Tenhunen/Savon Sanomat

Lokaltidningsjournalisten Asta Tenhunens arbete avslöjade kopplingar inom byggbranschen. Genom gräv och grundligt bakgrundsarbete avslöjades att en delentreprenad hade gått genom underleverantörskedjan och upphandlingen till personer med kriminell bakgrund. Artikeln har undersökt aktörer i Iisalmi stads ekonomiska projekt i stor utsträckning, vilket innebär mer än bara vanliga registeruppgifter.

Källa: Förbundet för undersökande journalistik – Tutkiva.

LÄS OCKSÅ