DELA
Foto: U.S. Senate Photographic Studio-Wikimedia Commons / Wikimedia Commons/Gage Skidmore

Harris eller Trump – vem föredrar du?

Den 5 november väljer USA ny president. Få ålänningar har rösträtt i det amerikanska valet, men valet kan ge följder som även märks av på Åland.

Nu frågar Åland Gallup: Vem skulle du rösta på om du hade rösträtt i det amerikanska presidentvalet? Alternativen är: Donald Trump, Kamala Harris, jag bryr mig inte om valet, jag kan inte ta ställning.

Kandidaterna Kamala Harris och Donald Trumps politik skiljer sig kraftigt åt på många punkter; i ekonomiska frågor, värderingsmässigt samt i synen på demokrati och säkerhetsfrågor.

Radio Vegas program Slaget efter tolv i måndags diskuterade, med utgångspunkt i Maaseudun tulevaisuus undersökning om att två av tre finländare är rädda för att Trump vinner, om rädslan för Trumps seger är befogad. I studion fanns Natoforskaren Albert Weckman, professorn i historia Henrik Meinander och forskaren från försvarshögskolan i Stockholm Tomas Ries. De var eniga om att det finns skäl till oro. Albert Weckman räknade upp tre orsaker till oro för Europas säkerhet då Trumps linje är osäker för 1) stödet till Ukraina, 2) relationen till Ryssland och 3) sammanhållningen inom Nato.

Specifikt Natofrågan kan få säkerhetsmässiga följder för Finland, och Åland, som har en central position i Östersjön.

Trion tog också fasta på Trumps syn på demokratin och risken att de demokratiska systemen monteras ner.

Även för klimat- och energipolitiken – en annan stor ödesfråga i världen – kan valet av president få stora följder. Donald Trump har lovat att USA igen ska lämna det globala Parisavtalet och även lovat slopa många andra klimatanpassningar, till exempel utsläppskrav för bilindustrin. Kamala Harris har å sin sida drivit på bland annat ett stort lagpaket för energiomställning, Inflation Reduction Act, som enligt beräkningar kan minska landets utsläpp med 40 procent till 2030.

Folkets fråga

Planerna på ett demenscenter i Mariehamn har engagerat många under lång tid. När deltagarna fick ge förslag på frågor i senaste Åland Gallup var just demenscentrets placering ett tema många lyfte upp. Därför frågas det nu: Var tycker du att demenscentret ska placeras?

Den senaste vändningen i beslutsprocessen i Mariehamn är att stadsfullmäktige gav tjänstemännen i uppdrag att ta fram en lista med för- och nackdelar för de tre kvarvarande alternativen. Den listan ska presenteras för fullmäktige på mötet den 17 december.

De tre kvarvarande alternativen är Apalängen i norra delen av staden, Hälsans hus som ligger i samma kvarter som Trobergshemmet samt Ytternäs ängar i södra delen av staden.

Tidigare har Mariepark också varit ett alternativ.

Samtidigt har en del tidigare påtalat behovet av fler demensplatser än det som planeras för i stadens regi – och att det borde förverkligas i samarbete med andra eller alla åländska kommuner.

Svarsalternativen i Åland Gallup blir således fem stycken: Apalängen, Hälsans hus, Mariepark, Ytternäs ängar samt ett större demenscenter för hela Åland utanför staden.

Val i dag

Som vanligt ställs även frågan om vilket parti du skulle rösta på i lagtingsvalet om det var val i dag.

I den förra gallupen som gjordes i slutet av september gick Moderaterna och Obundna framåt, samtidigt som Liberalerna backade. I den gallupen tappade även Hållbart initiativ sitt enda mandat i lagtinget, vilket gav nytt bränsle till debatten om HI:s ledarskap. Den förra gallupen gjordes samtidigt som den upprivande debatten om sjukkostnadsavdraget pågick.

Åland Gallup är öppen fram till söndag kväll 23.59.

Skanna koden för att komma till gallupen:

Du kan även klicka här.

Så här deltar du

Man hittar gallupen via QR-koden här ovanför, via den klickbara länken eller Åland Gallups Facebooksida.

Skriv in ditt mobilnummer, men lämna bort den första nollan. Klicka på ’skicka verifieringskod’. Du kan använda både ett finländskt och svenskt mobilnummer.

Du får ett sms med en verifieringskod som du ska skriva in i nästa steg, sedan kan du svara på frågorna.

Det är gratis att delta. Du kan enbart delta en gång.

Om du får ett felmeddelande om att du redan deltagit (men inte gjort det) kan du pröva starta om din webbläsare.

Du deltar anonymt, eftersom alla deltagare anonymiseras så snart verifieringskoden skickats med hjälp av en utomstående tjänst.

Det här är Åland Gallup

Åland Gallup görs av Mats Adamczak, statistiker, och modellen har utvecklats kontinuerligt sedan starten 2018.

Åland Gallup görs genom att deltagarna själv söker upp gallupen eller prenumererar på den.

Svaren viktas enligt kön, ålder, bostadsort och hur man röstat i det senaste valet. Viktning innebär att svar får större eller mindre betydelse beroende på om en viss grupp är överrepresenterad.

Antalet osäkra väljare är gallupens akilleshäl. Under mandatperioden är en högre andel väljarna osäkra, medan andelen minskar i närheten till val.