DELA
Foto: Jonas Edsvik

Harry Jansson vill att Centern ska ta nya tag

Harry Jansson, vice gruppledare i Centerns lagtingsgrupp, kom hem till Åland igår. Han har följt med händelseutvecklingen på avstånd och ställer sig bakom den oberoende utredningen som lagtinget beslutat om.

– Det blir bra för alla, säger han till Nya Åland.

Vad är viktigast för Centerns del nu? Och för Åland?

– För Centerns del är det att fortsätta efter det som slutfördes i helgen, när Veronica tyvärr fick tacka för sig. Det som är ett resultat av allt det som utspelat sig under exakt de veckor som jag har varit frånvarande.

– Det gäller nu att hitta en parti­ledning som kan ta vid. Redan valresultatet i höstas indikerade ju att Centern bör ta ett nytag. För Ålands del handlar det också om att gå vidare. Jag känner att den här transparensen och genomlysningen som man pratar om nu blir bra för alla.

Många är nyfikna på din låga profil på sistone. Är det nu du gör en comeback och tar över rodret i Centern?

– Nej, det är inget som är aktuellt, man ska inte gå tillbaka till gamla ordförande. Vi som redan har varit där har gjort vårt.

Blir du nästan talman?

– Det där är inte heller något som vi har diskuterat. Allt hänger ju på hur Veronica hanterar det här med talmansposten. Vi måste ha en diskussion i lugn och ro.

Är du inte lite blygsam nu? Ska man inte ha en erfaren kapten vid rodret när det stormar?

– Nej, nej. Det där får andra diskutera.

Ser du någon anledning att ompröva hävandet av avtalet?

– Nej absolut inte. Vi hade finans- och näringsutskottets uttalande, vi hade valresultatet 2019, allt det där har vi haft i ryggen. Man försökte med omförhandlingar den 10 januari men det utföll inte till belåtenhet och då fullföljde man det hela och hävde avtalet. Utgående från då kända fakta.

Fast ”vitboken”, de offentliggjorda pappren, visar att regeringens tjänsteman Niklas Karlman hade som enda instruktion från minister Wikström att ”avsluta avtalet”, inte omförhandla det, den 10 januari.

– Jaha, okej. Okej. Ja, det vågar jag inte uttala mig om desto mera. Men alla riskanalyser var välkända och hade redan presenterats för allmänheten via dåvarande infrastrukturministern Mika Nordberg (före valet i oktober 2019, reds. anm.), som också i media gick ut och sa att vi riskerade ett skadestånd på ungefär 10 miljoner. Så beloppen var kända redan då.

Läser man vitboken verkar det som att ni bestämt er från första början att häva, inte omförhandla?

– Jag kan bara svara för det jag varit med om. Och där handlade det om att motparten, konsortiet, krävde för mycket.

Varför var du inte med på mötet den 21 januari 2020, då avtalet hävdes?

– Ja, om jag skulle klara av att dra mig det till minnes. Det var inte ordinarie plenidag, så kanske var jag på resa. Jag hade också en öronåkomma vid den här tiden som påverkade mig rejält i flera månader.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp