DELA
Foto: Jenny Wikström
Den invasiva havsborstmasken Laonome xeprovala blir 1-1,5 centimeter lång.

Havsborstmask är den senaste invasiva arten

En ny invasiv art har etablerat sig på Åland. Det rör sig om en havsborstmask som har hittats på sammanlagt fyra platser i den åländska skärgården. Den tros ha spritts till våra vatten via barlastvatten.

Upptäckten gjordes i samband med en uppföljningsstudie av bottenfaunan genomförd av Husö biologiska station i Finström. Havsborstmasken Laonome xeprovala är en främmande art i Östersjön. Den första observationen från finska kustområden är från 2014 och den första observationen från Åland från 2021.

”Artens ursprung är fortfarande okänt. Arten beskrevs vetenskapligt så sent som 2018, och gavs då det grekiska namnet ”xeprovala”, som betyder ”ett plötsligt framträdande”. Något svenskt namn har L. xeprovala ännu inte fått,” skriver marinbiolog Janina Pykäri i ett pressmeddelande från Åbo Akademi.

Barlastvatten

Teorin är att arten har spritts till Östersjön med barlastvatten från fartyg. Den har påträffats på andra områden i Östersjön i stora tätheter nära hamnar och muddringar. Enligt pressmeddelandet är observationerna på Åland än så länge utspridda, med observationer också långt från mudderområden och hamnar, och ganska låga tätheter. Vilken effekt L. xeprovala får på våra kustekosystem är ännu okänt.

”Östersjön är relativt artfattigt, vilket innebär att nya arter kan ha en stor inverkan på våra ekosystem, om de lyckas etablera sig. Det är därför viktigt att följa upp effekterna av dessa nykomlingar. Det bör även påpekas att när en ny art har fått fotfäste i Östersjön, är det oftast mycket svårt att stoppa spridningen,” skriver Tony Cederberg, amanuens på Husö biologiska station, i pressmeddelandet.

I övrigt noteras i bottenfaunastudien att de nordamerikanska havsborstmaskarna (Marenzelleria spp.) nu är den mest utbredda gruppen av bottenfauna på Åland. Marenzelleria påträffades på Åland för första gången 1993 och har sedan dess spridit sig till alla delar av de åländska kustvattnen.

Gruppen havsborstmaskar omfattar över 10 000 arter beskrivna fördelat på många olika familjer av maskar.

I uppföljningsstudien framkom även att östersjömusslan verkar ha förökat sig dåligt under 2022, något som enligt forskarna kan bero på syrebrist i bottenvattnet på en del stationer.