DELA
Foto: Jonas Edsvik
Talman Gun-Mari Lindholm är orolig för att färre ålänningar ska välja lärarbanan om de tvingas komplettera en examen från Svergie för att få jobb på Åland.

”Hitta ett sätt att likställa examina”

    Lagtingets talman Gun-Mari Lindholm vill, angående frågan om lärare som utbildats i Sverige och deras behörighet för åländska lärartjänster, att Åland ska använda det utrymme som självstyrelselagen ger till att bestämma vad som krävs för att få ett ordinarie arbete inom vissa yrkesområden, snarare än att använda finska examina som norm.

    – När det gäller hälso- och sjukvården får en sjukskötare sin examen godkänd i Finland – där har vi inte behörighet, säger hon.

    – Men där vi själva har behörighet kan vi hitta på något för att locka tillbaka våra egna ungdomar. Skolorna skulle till exempel kunna söka lärare för årskurserna 1-3 eller 4-6. I flera skolor jobbar man så redan i dag: vissa lärare har årskurs 1-3 och andra har årskurs 4-6. Jag tror att vi måste tillsammans hitta lösningar – de finns bara vi hjälps åt. Har du gått en pedagogisk utbildning så tror jag att man kan ta till sig andra ämnen också.

    Gun-Mari Lindholm anser att man ska anses som formellt behörig på Åland oavsett om man en lärarexamen från Sverige eller fastlandet.

    – De har längre terminer i Sverige, ingen enmånads julledighet. Jag menar att vi måste hitta ett sätt att likställa de olika examina, och den möjligheten har vi själva. Vi behöver inte ha den finska examen som norm på Åland. Jag tror det här är viktigt ur ett självstyrelsepolitiskt perspektiv. Vi vill få hem våra ungdomar.

    Läs mer i onsdagens Nya Åland!