Hon startar ny podd om hur det är att flytta från Sverige till Åland
Okunskapen om Åland bland svenskar är stor, tycker Victoria Johansson som startat podden ”Kan man bo på Åland?”.
Som inflyttad svensk får Victoria Johansson ofta frågor om Åland från andra svenskar.
– Okunskapen är stor. Många har aldrig hört talas om Åland och jag har hört en stockholmare som trodde att Åland bara är en hamn. De är alltid väldigt nyfikna och ställer frågor.
Därför fick Victoria idén att göra podcasten ”Kan man bo på Åland?” och besvara alla de frågor som hon fått från nyfikna svenskar.
Själv flyttade hon och maken Andreas Johansson till Åland för sju år sedan då hade en liknande podd varit till hjälp.
– Då var vi tvungna att ta reda på allt själva.
Målgruppen som podden riktar sig till är svenskar.
– Syftet är inte att locka fler att flytta hit eller att avråda någon från att göra det. Jag vill att podden ska vara givande för de som är nyfikna, säger Victoria som snarare vill att podden ska erbjuda information och kunskap som eventuella inflyttare kan basera sitt beslut på.
– Jag hoppas att även ålänningar vill lyssna.
Avsnitten släpps en gång i veckan och i den första säsongen är de kring 20–25 minuter. Victoria spelar in dem i sin hemmastudio. I processen gör hon allt från inspelning till klippning och redigering själv och har lärt sig mycket av det. Poddformatet passar henne dels eftersom hon gillar att prata och dels eftersom det passar hennes nuvarande livssituation som mammaledig med en liten bebis. Gäst i säsong ett är maken Andreas och i varje avsnitt behandlas ett tema. Vad som är bäst med Åland, men också vad Victoria upplever som sämst och vilka kulturkrockar som kan uppstå mellan svenskar och ålänningar.
– I första avsnittet pratar vi om hur vi kom på att flytta till Åland. Det andra handlar om hur man skaffar bostad – den största myten är nämligen att man måste ha hembygdsrätt för att skaffa en.
Den första säsongen består av sju avsnitt och Victoria har redan planer på en säsong två.
– Då vill jag bjuda in ålänningar som jag tycker är intressanta, säger hon.
– Eftersom jag som inflyttad svensk är neutral och har ett annat perspektiv hoppas jag det bidrar till att göra samtalen mer personliga.