DELA
Foto: Jonas Edsvik
Näringsminister Fredrik Karlström (mitten) firade jul i Stockholm, men var knappt fyra dygn i karantän innan han träffade gäster i Steel FM-hjälpen. Han säger själv att det kändes nödvändigt att bryta mot rekommendationerna och att han hållit ett avstånd på "minst två meter" till sina gäster. Dock ej här, då han tog emot Jonas Wilén (t v) och Michael Björklund på eftermiddagen den 30 december.

Karlström var i Sverige – och sedan i Steel FM-hjälpen

    Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) firade jul i Sverige – och mötte sedan gäster i Steel FM-studion knappt fyra dagar efter hemkomsten till Åland.

    – Det var två nödvändiga saker, en familjerelaterad sak som inte var en nöjesresa, och så ett arbete, säger han till Nyan.
    Näringsminister Fredrik Karlström valde att fira jul i Knivsta i Sverige i år. Han kom tillbaka till Åland den 26 december och skulle enligt ÅHS:s rekommendationer sitta sju dagar i frivillig karantän, fram till den 3 januari.

    Men den 30 december – knappt fyra dygn senare – medverkade han ändå live i Steel FM-hjälpen, på plats i radiostationens lokaler i Jomala. Han berättade heller inte för sina gäster i studion var han varit och att han vistades ute i strid med landskapets egna riktlinjer.

    Hur tänkte du där, Fredrik Karlström?

    – Nja, det var väl den 30:e som Steel FM började och vi kom hem den 26:e så, nej jag kunde inte hålla karantänen, det stämmer.

    – Men jag ansåg att det här var en så viktig tillställning. Och det var ju heller inte en offentlig sak, utan mer ett arbete. Och vi höll distansen.

    Karlström menar att han var en sån ”nyckelperson” att evenemanget inte skulle fungerat utan honom.

    Men om det nu var så viktigt, hade ni inte kunnat fira jul på Åland då?

    – Ja, det kunde vi säkert ha gjort. Men (…) min fru har sitt barn och barnbarn i Knivsta och det var en sluten tillställning med två personer som för några veckor eller några månader sedan har haft covid. Och barnen är symptomfria och då kände vi att det var bättre att vi åkte dit än att de kom hit.

    Landskapsregeringens egen hemsida har följande att säga om fall som Fredrik Karlströms:

    ”Landskapsregeringen rekommenderar frivillig karantän i sju (7) dagar efter inresa till Åland från ett riskområde. (…) Detta är en stark rekommendation som inte är reglerad av lag.”

    Saker man enligt hemsidan inte får göra under sin frivilliga karantän innefattar bland annat att gå till arbetet, bjuda in gäster eller vistas på offentliga platser.

    – Frivillig karantän, tja, säger Karlström, samtidigt är det ju ett arbete och det arbetet ansåg jag vara viktigt att göra.

    Såg du det som en arbetspendling?

    – Jag ser det lite så. Det var två nödvändiga saker, en familjerelaterad sak som inte var en nöjesresa på det sättet. Och sedan eftersom jag var symptomfri, det här andra.

    Karlström har inte testat sig sedan han kom hem från Sverige. Ingen i familjen har heller haft symptom.

    Berättade du för radiogästerna att du firat jul i Sverige?

    – Jag berättade inte att jag varit till Sverige, nej. Men jag höll också en distans till alla gäster som var i huset. Och jag var noga med spritande och allt sånt där.

    Uppståndelsen i Sverige har varit stor sedan Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), flög till Kanarieöarna fem dagar före jul.

    Ser du några paralleller?

    – Jag har ansett att gränsstängningarna i Norden har varit tragiska. Det är viktigt för en gränsregion som Åland att få det normala livet att fungera också.

    – Familjerelationer över gränserna är viktiga att upprätthålla. När jag var på arbetsresa till Sverige tidigare i höstas var det ingen karantän.

    Näringsministern håller dock med om att det ska råda frivillig karantän efter besök i riskområden.

    – Samtidigt, jag besökte inga offentliga miljöer när jag kom hem från Knivsta och höll mig hemma i huset.

    Ska du inte vara ett offentligt föredöme?

    – Jag har reflekterat över det före, under och efter och har ändå gjort bedömningen att familjerelationen som vi har så var det bättre att vi åkte dit. Och jag såg det som ett viktigt arbete när vi kom hem.

    – Det finns säkert de som tycker att det är fel. Men man måste göra olika rimlighetsbedömningar i den verklighet man finns och lever i. Jag står för att jag gjort detta.

     

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp