KST:s budget är nu klubbad
Kommunernas socialtjänsts (KST) förbundsstämma klubbade budgeten för 2025 på fredagen.– Det är en jättelättnad, säger styrelseordförande Nina Fellman.
Dessutom klubbades en tilläggsbudget och ekonomiplanerna för år 2026 och 2027.
Nina Fellman (S) beskriver förbundsstämman som positiv.
– Det var jättebra diskussioner om verksamheten – våra fastighetsutmaningar bland annat – men egentligen inga synpunkter på att vi borde dra ner på något. Det kom inga sådana förslag.
Årets budget för KST klubbades i februari – i år – efter extra förbundsstämma och stora konflikter. Nina Fellman beskriver det som en ”jättelättnad” att organisationen redan nu kan börja jobba framåt och har en budget att förhålla sig till.
Inför årets budgetarbete hade förbundsstämman satt upp ramar för de kommande åren, och de hölls i budgeten, vilket Nya Åland tidigare rapporterat om.
Hur stor inverkan hade ramarna på att stämman gick så bra i år?
– Jag tror dels att det är att man hade ramar att jobba efter, sedan gick både styrelsen och ledningen för KST in för att hålla den även om det blir tufft, för vi måste bygga upp en tillit och kommunikation med kommunerna. Det är helt förståeligt att det för en kommun med stora ekonomiska utmaningar blir svårt att klara det om det plötsligt kommer en överraskning på några hundra tusen.
Bygga förståelse
Några orosmoment lyftes också. Vissa kostnader ökar utan att de går att påverka, som boende för klienter utanför Åland eftersom det saknas olika typer av boendeformer här. Den budgetposten växer med 30 procent.
– Den största utmaningen är att vi vet vilka investeringar som borde göras i fastigheter och att vi skulle spara pengar om vi kunde få till ett socialpsykiatriskt boende. Men det handlar om att komma dit och ha råd att göra de investeringar som behövs. Den förståelsen behöver vi bygga upp, att det kan komma en dag när vi måste göra en satsning för att sedan få ner kostnaderna, säger Nina Fellman.
Tufft också innan KST
Lumparland är en av de kommuner som är i ett svårt ekonomiskt läge. När Nya Åland tidigare i höstas pratade med kommundirektören Mattias Jansryd lyfte han att socialvården har blivit tre gånger dyrare för kommunen sedan KST bildades.
Vad tänker du om det, Nina Fellman?
– Jag tror att det är så här, ingen kommun, inte Lumparland heller, har hamnat i ekonomiskt trångmål på grund av KST. De kommuner som har det tufft, hade det tufft också innan KST fanns. Den fördelningsnyckel som kommunerna kom överens om i grundavtalet gynnar vissa kommuner och missgynnar andra, och Lumparland är en av de kommuner som i överenskommelsen fick ökade kostnader. Tidigare hade man bara kostnader när man hade klienter med ett särskilt behov, men nu är kostnaden spridd solidariskt på alla kommuner, säger Nina Fellman.
Hon betonar att det var kommunerna själva som kom överens om avtalet och fördelningsnyckeln.
– Kanske var det så att man inte till alla delar förstod hur det skulle slå.