Landskapet betalar ut kultur-och idrottsstöd för 100 000
Drygt 30 000 euro för kulturaktiviteter och drygt 70 000 euro för idrott. Det betalar landskapet ut till kommuner och föreningar som bedriver kultur- eller idrottsverksamhet för barn.
Kulturaktiviteter
Träningsundervisningen får 1 000 euro för att köpa in instrumentet Boomwhackers för att kunna erbjuda eleverna tillgång till musik. Dessutom får Träningsundervisningen köpa in ett ljudsystem för musikundervisningen.
”Med instrumentet kombineras rytm och melodi enligt en färgskala där varje färg representerar en ton. Instrumentet underlättar möjligheten att lekfullt ta till sig musik”, är beskrivningen i stödansökan. Stödet utbetalas omgående.
Mariehamns ungdomsorkester får 3 000 euro för att anordna orkesterskola. Orkestern är en långsiktig satsning i samarbete med Ålands musikinstitut.
Finströms kommun får 10 000 euro för musik- och bandverkstad. Åtta barn per grupp får utveckla sitt musicerande individuellt och tillsammans.
Finströms kommun får 4 670 euro för att ordna tillfällen i fiolspelning i kommunens bibliotek. 21 tillfällen hålls mellan november i år och april 2024. I beslutet skriver landskapet att satsningen bör samordnas med kommunens andra projekt kring musikverkstad.
Ungdomsenheten i Mariehamns stad får 3 700 euro för att ordna en bokcirkel för barn. Bokcirkeln ska bestå av tre träffar per termin under ledning av författare och hålls i stadsbiblioteket mellan oktober i år och april 2024.
”Aktiviteterna vill främja läsintresset hos barn. I kostnaderna ingår ledararvode, skjuts, material med mera”, skriver man i ansökan.
Ungdomsenheten i Mariehamns stad får också 1 000 euro för skapande av modern musik. Åtta testtillfällen ordnas för att prova på DJ och hiphop i Uncans studio med ledare.
Saltviks kommun/ÖUF får 4 000 euro för teater- och mat-/bakklubb. Vid tio tillfällen ordnas matlagning i ungdomslokalen i Högtomt under ledning av en kock, och vid fem–åtta tillfällen ordnas teaterverksamhet.
Saltviks kommun får 4 000 euro för musikverkstad under ledning av lokal ledare. Syftet är att väcka intresset för musik genom takt- och rytmövningar samt genom att deltagarna får testa på olika instrument. Landskapet föreslår att musikverkstaden sker i samarbete med Finströms kommuns musikverkstad om det är möjligt.
Sammanlagt: 31 370 euro utbetalas.
Bland ansökningarna får Saltviks kommun avslag för pysselhäng och legoklubb. Föreningen Skunks ansökan för Efter skolan-klubbar i skärgården bordläggs. Landskapet bordlägger också Brändö kommuns ansökan för regelbundna kultur- och fritidsaktiviteter och Jomala kommuns ansökan för Jomalamodellen – kreativ eftermiddag.
Idrottsaktiviteter
Ungdomsenheten i Mariehamns stad får 9 900 euro för projektet Dans för hälsa för målgruppen årskurs 7–9. Dansen ordnas två gånger per vecka efter skoltid med syftet att reducera stress genom kravlös dans med fokus på rörelseglädje.
Mariehamns Lawn tennisklubb får 9 000 euro för projektet Tenniseftis för barn i årskurs 1–4. Eftiset hålls på Bollhalla och i kostnaderna ingår transport från skola, träning, mellanmål och läxläsning. Dessutom erbjuds fri lek och övriga aktiviteter i Bollhalla med ledare.
Ålands innebandyförbund får 5 800 euro för att anställa en juniorledare i innebandy för barn i årskurs 1–6. Syftet är att förbundet ska kunna åka ut till skolor och starta upp innebandygrupper. De yngsta prioriteras.
Aikido får 2 200 euro för att ordna aikidoträning för elever i årskurs 3–6 och 7–8 på Klippan i anslutning till skoldagen.
Finströms kommun får 9 480 euro för att ordna vintersporter vid sex tillfällen för elever i årskurs 3–9. I sporterna ingår skridskoåkning, längdskidor och alpinåkning. Landskapet skriver i beslutet att Finström och Saltvik bör diskutera möjligheter till samarbete kring backen, ledare, utrustningshyra och bussar.
Eckerö kommun får 3 500 euro för att ordna prova på-tillfällen för olika aktiviteter för elever i årskurs 3–9.
Saltviks kommun får 11 640 euro för att ordna utförsåkning i Germundö Alpin för elever i årskurs 1–6. Åkningen ordnas en till två gånger i veckan under den tid backen är i drift. Medlen går till att anlita skidlärare och erbjuda utrustning kostnadsfritt. Landskapet skriver i beslutet att Finström och Saltvik bör diskutera möjlighet till samarbete.
Jomala kommun får 7 000 euro för att ordna Jomalamodellen med aktiviteter, rörelse och kreativitet för elever i årskurs 3–4.
Föreningen Skunk får 16 100 euro för att ordna Efter skolan-klubbar i skärgården för elever i årskurs 6 och uppåt. Målet är en aktivitet i veckan och även aktiviteter i skolan när det passar. Landskapet skriver att idrottsaktiviteter där kontinuitet i skärgården kan uppnås bör prioriteras.
Sammanlagt: 74 620 euro utbetalas.
Brändö kommun får avslag på sin ansökan för fritidsaktiviteter för barn i förskoleålder till årskurs 9 eftersom Brändö ingår som samarbetspartner i Skunks ansökan.