DELA

Landskapsregeringen efterlyser observationer av invasiv sköldpadda

    I fjol hittades ett skal från arten gulbukig vattensköldpadda i Hammarland.
    Nu efterlyser landskapsregeringen observationer av invasiva vattensköldpaddor på Åland.

    Vattensköldpadda är listad som en av de hundra mest skadliga invasiva främmande arterna i världen. Under sensommaren 2021 hittades ett skal från en sådan sköldpadda i Hammarland Långträsk.

    I ett pressmeddelande uppmanar Ålands landskapsregering allmännheten att rapportera in observationer, gärna med bild, av vattensköldpaddor på Åland.

    ”Sköldpaddorna är allätare och äter bland annat insekter, groddjur och deras rom, fiskar, små däggdjur och växter. Förutom att äta och förstöra livsmiljöer för andra arter kan den även bära och sprida sjukdomar till både andra djur och till människor.”

    Tre underarter

    Det finns tre underarter av vattensköldpadda. Alla blir 20–60 cm långa.

    Den rödörade vattensköldpaddan kännetecknas av framträdande röda fläckar på var sida om huvudet, den gulörade har gula fläckar på motsvarande ställe.

    Den gulbukade har en gul buk med två mörka fläckar.

    Sköldpaddorna håller sig på små områden men kan förflytta sig upp till två kilometer för att lägga ägg. Optimal temperatur för äggen är 22-26 grader. Ingen lyckad reproduktion har ännu dokumenterats i Norden men med ett allt varmare klimat och med en livslängd på upp till 30 år finns en uppenbar risk för populationsbildningar. Dessa kan få stora konsekvenser för den biologiska mångfalden, skriver landskapsregeringen i pressmeddelandet.

    ”Våren är en bra årstid för att få syn på sköldpaddan eftersom vattnet är fortfarande kallt och sköldpaddorna gärna söker sig upp för att sola och då är lätta att få syn på.”

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp