DELA
Foto: PRIVAT
Vattennivån i Dalsträsk är oroväckande låg. Pinnen som ligger på berget till vänster i bild visar var vattenytan normalt brukar vara.

Larm om lågt vatten i Dalsträsk

Förra veckan upptäckte en ortsbo att vattennivån i Dalsträsk i Saltvik är ovanligt låg just nu. I fredags var den –17 centimeter.
– Jag var senast nere för drygt en månad sedan, nu var det helt igenvuxet med knoppslinga och vattennivån var mycket låg, säger ortsbon.

Enligt ortsbon ska en bevattningspump ha stått och gått mitt på eftermiddagen, vilket hen ansåg vara mycket märkligt med tanke på vattennivån.

– Det är helt fruktansvärt att man håller på och vattnar mitt på dagen, det är så hänsynslöst.

Ortsbon slog larm till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM).

Där utreder man problemet. I fredags var vattennivån –17 centimeter. I mitten av juli låg den på –4 centimeter.

– Men vi har inget att mäta mot, för det finns ingen lägsta gräns fastställd, säger Stig Abrahamsson, myndighetschef för ÅMHM.

Dalsträsk hade tidigare ett miljötillstånd, men det är inte längre i kraft. I stället är det de generella reglerna som fastställs i landskapsförordningen om miljöskydd som gäller för sjön. Enligt dem får man ta ut 6 310 kubikmeter per år från sjön. Tack vare landskapsregeringens nyligen klubbade förordning som ger möjlighet att ta ut 25 procent mer vatten, ligger gränsen i år på 7 888 kubikmeter. Vill man ta ut mer vatten ska man ansöka om miljögranskning. Det har inte gjorts för Dalsträsk.

I år är det, enligt Stig Abrahamsson, två verksamheter som tagit vatten från sjön. ÅMHM har varit i kontakt med dem, men det är oklart hur mycket som pumpats upp.

– Vi vet inte exakt hur mycket var och en tagit.

Man behöver inte anmäla att man tar vatten?

– Nej.

Kan flera ta vatten från samma sjö?

– Det är där det blir problem. Gränsen gäller mängden sammanlagt.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!