DELA

Linus ”PreGame” Aldeborg jobbar med svenska musikeliten

Linus ”PreGame” Aldeborg började göra musik på sin dator hemma i pojkrummet i Mariehamn. Nu bor han i Stockholm och satsar på den egna musikkarriären samtidigt som han gjort musik tillsammans med artister som Victor Leksell och 1.Cuz.
– Det känns rätt sjukt när man tänker efter, säger han.
I en källarvåning på Hantverkargatan i Stockholm hyr Linus ”PreGame” Aldeborg ett studiorum. Han flyttade från Åland till Stockholm i januari för att ta nästa steg i musikkarriären.

– När man är här är det lättare att komma i kontakt med människor inom branschen, säger han.

Foto:
Linus Aldeborg använder fortfarande musikproduktionsprogrammet FL Studio, precis som när han började producera musik i de yngre tonåren.

Linus Aldeborg lutar sig tillbaka och tar en klunk kaffe. Studion är liten och mörk men, precis som när han började producera i de yngre tonåren, behöver Linus inget mer än en dator för att göra musik. Som producent har han tagit stora kliv sedan han startade. Aldeborg har samarbetat med artister som Fricky och Einár.

Ett telefonsamtal under en utekväll på Indigo ledde till en av de hittills största upplevelserna i hans karriär då han delade scen med Victor Leksell, 1.Cuz och Papi Santana under en spelning i Göteborg.

Linus Aldeborg

Artistnamn: PreGame.
Ålder: 24 år.
Hemkommun: Mariehamn.
Familj: Pappa Stefan, mamma Katarina och systern Julina Aldeborg.
Bor: Stockholm.
Yrke: Artist, musikproducent och DJ. Driver företaget From the Island tillsammans med vännerna Nils Eriksson, Tom Axelsson och Daniel Lönnfors.
Men Linus Aldeborgs resa som producent startade med ett tv-spel som han fick i julklapp när han var runt tio år.
– Jag har alltid haft musik runt mig då många i min familj har sysslat med musik i en eller annan form. Det var mycket blandad musik, säger han och fortsätter:
– Men för min egen del kom nog mycket av musiken från tv-spel. Jag minns när Guitar Hero 3 kom ut och det var värsta grejen, och efter det Rock Band där man kunde spela ihop som ett band.
Guitar Hero och Rock Band fick honom att börja spela gitarr och starta band, och det var även ett tv-spel som gjorde att Linus Aldeborg fick upp ögonen för DJ:andet.

– Det intresset började egentligen med att jag fick spelet DJ Hero i julklapp av mina föräldrar. Efter det började jag DJ:a på riktigt. Då trodde jag att det var samma grej som att producera musik, säger han med ett leende.

Men det tog inte lång tid förrän han förstod att DJ:andet och musikproduktion inte är samma grej. Istället började han lära sig musikprogrammet FL Studio, som är samma program som han använder än i dag.

– Det var då jag lärde mig producera på riktigt.

Hur gammal var du när du började med FL Studio?

– Jag vet inte men kanske runt tolv år men jag blev mer seriös när jag var 15 år.

Självlärd

Linus har aldrig pluggat eller tagit lektioner inom musikproduktion. Han lärde sig genom att kolla på Youtube.
– Det var en ganska perfekt tid när jag började, det fanns mycket information men det var inte överflödigt. Nu kan jag tycka att det är för många som säger för mycket, som inte vet vad de pratar om, säger Linus Aldeborg och fortsätter:
– Sedan skaffade jag rätt tidigt kompisar utanför Åland som höll på med samma grej via olika forum på nätet. Vi hade en chattgrupp där vi skickade olika demos fram och tillbaka.
Genom kontakterna från forumen startade Linus tillsammans med andra likasinnade ett kollektiv som hette ”Cash out klick”.
– Det var ett otroligt lökigt namn men det var ändå en kul grej. Jag satt på Åland, en annan i Falun och en i Gävle så vi var väldigt utspridda.
Foto:
Linus Aldeborg hittade snabbt en studiolokal som han kunde hyra efter flytten till Stockholm. Den ligger i ett källarutrymme,med flera mindre studios, på Hantverkargatan.
De bekantskaperna ledde till att sommaren 2019 är en sommar som Linus Aldeborg minns med glädje.
– Einár släppte sitt debutalbum där jag producerade låten ”Röda Sulor”, Fricky spelade på Rockoff och jag fick gästa honom under det gigget och jag fick hoppa in som DJ på Trainspotters spelning på Bastun.

Hur fick du det gigget?

– Det började egentligen med att jag och de andra i Cash out klick skickade en massa demos och merch till svenska rapparen ERK (som tillsammans med George Kaplan bildar rapduon Trainspotters som i sin tur är medlemmar i kollektivet Random Bastards där även Fricky är med), och han gillade det jag gjorde, svarar Linus Aldeborg och fortsätter:
– Sedan blev Trainspotters DJ sjuk inför gigget på Bastun så de kollade om jag kunde hoppa in. Mycket handlar nog om just kontakter i branschen. Man känner någon som känner någon och så vidare.

From the Island

Från att ha likasinnade kompisar på nätet hittade Linus ett sammanhang på Åland när han började i gymnasiet.

– Jag gick företagsekonomi på yrkes och i min klass gick Nils Eriksson. Han höll på med videoproduktion och vi båda kände att det hade varit nice att hitta en studio där vi kunde jobba. Sedan var vi på Blomstringe med skolan och hörde att de hade en lokal som vi kunde hyra, berättar han.

Då hyran var lite för hög för två gymnasieelever att dela på hörde de av sig tillTom AxelssonochDaniel Lönnfors, som de visste höll på med samma grejer som dem, och frågade om de ville vara med och dela på hyran. Och så blev det.
– Sedan hörde vi att vi kunde dra av momsen på hyran om vi startade ett företag och det var så From the Island kom till. Sedan insåg vi snabbt att det var rätt mycket jobb med att starta och driva ett företag men vi har lärt oss på vägen.
Linus Aldeborg berättar att tanken med From the Island är att det ska vara mer som ett kollektiv eller en plattform för andra som gör kreativa grejer.
– Jag hoppas att det kan locka andra unga på Åland att satsa på det man vill. Det börjar komma mer och mer unga producenter och artister på Åland och det är så kul att den kulturen börjar byggas upp på ön.
2020 tog From the Island fart på riktigt och Linus hittade fler ålänningar som ville göra samma grej som honom. Bland andra började han jobba med åländska rapparen Zakarias ”Faaka” Oujlouq.
– Innan From the Island satt jag mest själv och gjorde musik och hade ”musikpolare” på nätet. Men runt 2020 började vi bli ett gäng ålänningar som satt och gjorde det tillsammans. Vilket är väldigt skönt då vi alla vet hur det är att vara uppvuxen på Åland, säger Linus Aldeborg och fortsätter:
– Att vara från Åland är också världens bästa icebreaker. När vi träffar nytt folk och säger ”Vi är från Åland” blir alla intresserade och vill ställa frågor om hur det är på Åland och så vidare.

Musik på heltid

Trots att det inte alltid är stabilt att jobba inom musikbranschen stod det tidigt klart för Linus Aldeborg att det var det han ville göra.
– För mig har det inte funnits något annat. Jag vill visa folk att det här går att göra, förklarar han och fortsätter:
– Nu har jag ändå jobbat heltid med musiken på olika sätt rätt många år. Då menar jag inte bara att sitta i studion utan jag har DJ:at, mixat låtar och hållit i kurser.

Har du någonsin funderat på att bara släppa allt och börja plugga något som skulle leda till ett mer ”stabilt” yrke?

– Klart man har funderat på det när man hälsat på polare som lever studentlivet och känt att man missar den grejen. Men jag är fortfarande ung och kan göra det om jag vill. Samtidigt är det inte många som får uppleva det jag gjort och gör nu.

Hur funkar det rent ekonomiskt?

– När det går bra så går det riktigt bra och när det går dåligt går det riktigt dåligt, det finns typ ingen mellanväg. Man är utbytbar. Det finns så många som vill göra det här och i dag är det så enkelt att göra ett beat och lägga ihop en låt, svarar Linus Aldeborg.
För att hålla sig relevant inom den hårda musikbranschen handlar mycket om att värdesätta relationer.
– Som sagt vem som helst kan göra ett beat. Men ingen orkar sitta med någon i studion som är jobbig eller tråkig. Och en artist vill inte jobba med en producent som inte ger en trygg miljö att skriva i. När jag går in i en studiosession med någon första gången handlar mycket om att bara sitta och snacka och lära känna varandra genom musiken. Helt ärligt känner jag att det är då de bästa låtarna kommer, säger han och fortsätter:
– Jag försöker helt enkelt bara att vara en skön person. Det är en väldigt underskattad grej, det behöver inte vara ett helt perfekt beat. Är du bra och bekväm med det du gör och samtidigt trevlig att hänga med kommer du rätt långt.

På väg mot toppen

Det verkar vara ett recept som hittills fungerat väldigt bra för Linus Aldeborg. Det visade sig när det ringde i hans telefon en lördagskväll på Indigo.
– Det var rapparen Papi Santana, som jag jobbat med, som ringde. Han var i Marbella tillsammans med 1.Cuz och Victor Leksell och de satt på en fest och ville göra musik. Han ringde och frågade om jag kunde skicka några beats. Så jag skickade iväg några av dem direkt. Några timmar senare hade de spelat in sina verser. Dagen efter, när jag satt på Eckerölinjen, gjorde jag ett första utkast på låten. Sedan träffades vi alla i en studio i Stockholm och jobbade vidare med låten.
Foto:
Att värdesätta arbetsrelationerna han skapat under sina år inom musikbranschen är viktigt för Linus Aldeborg. När intervjun var klar tog rapparen 1.Cuz över Ålänningens reporters plats i studion.
Låten har inte släppts än och det är fortfarande oklart när den ska släppas.
– När det är flera artister inblandade så är det alltid ett projekt att strukturera ett låtsläpp. Men låten är klar och jag tror tanken är att den ska släppas men jag har inget klart datum på när det händer.
Men en lycklig skara har redan fått höra låten live.
– Jag och Papi Santana hade ett DJ-gig på nattklubben Park Lane i Göteborg i våras. Victor Leksell hörde av sig och var sugen på att komma med och sedan kom även 1.Cuz med. Så istället för ett DJ-gig gjorde vi om det till en livespelning och då körde vi den nya låten.

Hur kändes det?

– Det var riktigt coolt, det är sådant man kommer minnas. Det var så spontant också vilket gjorde att jag inte riktigt fattade vad som hände utan bara körde på.
Sommaren 2024 fortsatte höjdpunkterna rada upp sig för Linus Aldeborg. En sådan var till exempel From the Islands festival PËLAGO som anordnades i juni i Badhuspaviljongen, där bland andra 1.Cuz ochNaodvar två av huvudartisterna. Juli och augusti turnerade han runt som DJ till olika artister, som till exempel tidigare nämnda Naod och 1.Cuz.
– Sommaren har varit riktigt nice. PËLAGO blev väldigt lyckat och det har varit kul att turnera runt på olika festivaler.

Har du något nytt på gång nu i höst och vinter?

– Nu ska jag ta det lite lugnt och sitta i studion och göra klart låtar, både till mig själv och andra artister. Det lär släppas nya låtar redan under hösten, säger Linus Aldeborg.