DELA

54 barn utan dagis då Solrosen stängs

    Förra fredagen, den 9 februari, meddelades personalen på daghemmet Solrosen om att daghemmet är så mögligt att 54 barn och 15 anställda måste utrymma lokalen. I dag hotade hälsoinspektören med att polisanmäla dagiset eftersom de inte flyttat.
    – Det är omöjligt att hals över huvud skaffa nya lokaler till oss alla, säger Solrosens föreståndare Astrid Hammarström-Boughdiri.
    På måndag morgon är Solrosens lokaler vid ÅHS utrymda, det har föreståndaren Astrid Hammarström-Boughdiri sett till efter att hälsonnämnden delgett personalen sitt beslut. Nästa vecka är platser för de 54 barnen ordnad, alla barn får vara på Väktars. Sportlovet gör att både barnen på Solrosen och barnen på Väktars är färre än vanligt.
    – Men efter sportlovsveckan har vi ingenstans att ta vägen. Vi tar gärna emot alla tips om det finns någon som har förslag på var vi kan vara tre månader fram över.
    De minsta barnen får dock vara kvar på Väktars hela vårterminen.


    Fuskbygge
    Daghemmet har haft vattenläckage och hälsoinspektören hittade mögel som visade sig vara allvarligare än man först trodde.. Situationen ansågs vara så svår att tjänstemännen meddelade att dagiset måste utrymmas. Då hälsonämnden diskuterade saken på sitt möte i torsdags gav de tjänstemännen rätt.
    – En enig nämnd ansåg att det enda rätta är att stänga dagiset. Det är mögel i taket och huset är ett rejält fuskbygge. Det rinner in vatten på vinden och nytt mögel bildas ovanpå det gamla, säger hälsonämndens ordförande Christina Hägerstrand.
    Solrosens föreståndare är inte alls lika övertygad om nödvändigheten att stänga dagiset.
    – Det skulle vara bäst om vi fick vara kvar. Vi renoverar som bäst och allt sköts reglementsenligt, det är överraskande att möglet plötsligt är så livsfarligt att inga renoveringar duger, säger Astrid Hammarström-Boughdiri.


    Ingen symptom
    Solrosen har fått löfte om att flytta till moduler i Dalbo, så en flytt är hur som helst verklighet inom en snar framtid.
    – Vi skall ju ändå ut en dag, det är onödigt att flytta hals över huvud nu, säger Astrid Hammarström-Boughdiri.
    Barnen har inte haft symptom på att möglet skulle fara illa med deras hälsa, men då golvet revs upp kände några ur personalen av mögelsporerna.
    – Men det är svårt att säga. Är man torr i munnen kan det ju också bero på torr luft. All jag har pratat med, till exempel vårt försäkringsbolag, säger att mögel finns i alla hus. Det känns lite onödigt att krångla med en flytt om det ändå inte rör sig om samma mögel som finns i varje svampskog, säger Astrid Hammarström-Boughdiri.


    Sanering blir dyrt
    Hälsonämndens ordförande Christina Hägerstrand anser att barnen måste flytta.
    – Barnen kan inte vara där under den renovering som krävs, mögelsporer flyger omkring överallt vid en renovering.
    Hon anser det inte heller självklart att huset går att åtgärda.
    – Solrosen är ju privatägt och det är inte säkert att det lönar sig att renovera. Man kan ju alltid sanera ett hus, men frågan är om det i det här fallet lönar sig och om Solrosen anser sig ha råd med det.


    Märkligt tak
    Ledande veterinär Rauli Lehtinen tonar ner hoten om polisanmälan.
    – Jag hade fått den felaktiga bilden att personalen trotsade hälsonämndens beslut, men tvärtom har personalen jobbat oerhört hårt med att hitta en lösning. Man kan inte sätta dem på bar backe, det handlar inte om trots mot myndighet.
    Hälsomyndigheterna har enligt lag inte möjlighet att ge dispens, de måste enligt lag godkänna eller inte godkänna om lokalen går att vistas i.
    – Det är orimligt att ha barn i det där utrymmet. Takkonstruktionen är mycket märklig. Det är bara plåt och mineralull direkt under, då det blåser och regnar bildas det kondens och mögel bildas.


    Egen risk
    Beslutet har kommit hastigt, tidigare har man trott att möglet enbart berott på vattenledningsläckage men det visade sig vara värre.
    – Man måste vara praktisk, det tar några dagar att flytta. Men man vistas i lokalerna på egen risk, man måste välja själv om man går dit eller inte och jag personligen skulle inte göra det.
    Om man en gång blir allergisk mot mögel är man för all framtid känslig, och det kan ta tid innan reaktionen kommer. Eftersom möglet finns i taket luktar det mer utomhus än inomhus, något som kan förvilla personalen.
    – Det är medicinskt dumt att tänka att man är frisk så länge man inte känner något, det är för sent att åtgärda då man har symptom.

    KARIN ERLANDSSON

    karin.erlandsson@nyan.ax